:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Septembar 24, 2019   16:15

0

157

Predizborna kampanja na Kosovu zvanično počinje sutra

U predizbornoj kampanji za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu učestvovaće 25 političkih subjekata i izbornih koalicija. Predizborna kampanja zvanično počinje sutra i trajaće do 4. oktobra. Izborni panel za žalbe i predstavke apeluje na sve subjekte da sprovode kampanju u skladu sa zakonom, dok iz koalicije nevladinih organizacija najavljuju da će njihovi posmatrači pratiti čitav predizborni proces.

Dan uoči početka predizborne kampanje, Izborni panel za žalbe i predstavke pri Centralnoj izbornoj komisiji apelovao je na političke stranke da se tokom kampanje pridržavaju zakona, jer u suprotnom, rizikuju da budu novčano kažnjeni i do iznosa od 50.000 evra.

"Poruka svim političkim subjektima je da stvore uslove kako bi građani Kosova mogli da biraju svoje predstavnike. Ranijih godina je Izborni panel za žalbe i predstavke izrekao novčane kazne u iznosu od 84.490 evra, a do sada su podnete 83 žalbe", kaže Giljtene Silejmani, predsednica IPŽP-a.

Tokom predizborne kampanje, politički subjekti bi trebali da se suzdrže od uvredljivog govora. Nije dozvoljeno ni korišćenje javnih resursa i imovine, kao ni uključivanje državnih službenika u kampanju. Iz Izbornog panela poručuju, da je i angažovanje osoba mlađih od 18 godina izričito zabranjeno.

"Izborni panel za žalbe i predstavke neće tolerisati nijednu političku partiju ili organizaciju koja bi ugrozila izborni proces. Ovde smo da ih pozovemo da dostojanstveno učestvuju na izborima, da kampanju zasnivaju na svojim programima, a ne na međusobnim optužbama”, kaže Faton Azemi, član IPŽP-a.

U nadgledanje predizborne kampanje biće uključena i 72 posmatrača koalicije nevladinih organizacija, saopšteno je iz “Demorkatija na delu”. Iz ove organizacije ističu, da je tokom prethodnog izbornog procesa jedan od glavnih problema predstavaljao i broj nevažećih glasačkih listića, zbog čega apeluju na institucije i političke subjekte da blagovremeno informišu glasače o pravilima glasanja.

Izvor: Radio Kontakt Plus, RTK2

KiMizboripredizborna kampanja

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva