:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Septembar 03, 2019   11:14

0

299

Predizborna zabrana ulaska na Kosovo za sve strane predstavnike

Institucije Kosova neće dozvoliti predstavnicima nijedne druge države, da dolaze na Kosovo i učestvuju u predizbornoj kampanji, potvrdili su kosovski zvaničnici. Ovi navodi kosovskih političara dolaze u svetlu najava određenih beogradskih zvaničnika da će posetiti Kosovo, u toku predizborne kampanje za parlamentrane izbore koji će se na Kosovu održati 6. oktobra ove godine.

Jetljir Ziberaj, savetnik odlazećeg ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da kosovske institucije neće dati dozvolu za ulazak na Kosovo nijednom predstavniku druge zemlje, koji bi posetu iskoristio za predizbornu kampanju. Prema Ziberaju, ovo pogotovo važi za zvaničnike iz Srbije.

"Apsolutno, nijedan državni predstavnik bilo koje države neće moći da dođe ovde i vodi kampanju. U ovom smislu, potpuno su nerazumljive najave zvaničnika Vlade Srbije da će posetiti Kosovo zarad predizborne kampanje. U stvari mi to razumemo, budući da oni imaju tendenciju da zaoštre situaciju, i stvaraju unutrašnje tenzije. Međutim, kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces", rekao je Ziberaj.

Savetnik kosovskog šefa diplomatije potvrdio je da se kosovske institucije koordinišu sa međunarodnom zajednicom kako bi se obezbedio mirni izborni proces, gde će se građanima zagarantovati slobodno glasanje. S tim u vezi, on je poručo da ni srpski građani na Kosovu ne bi trebali da budu pod pritiskom kako i za koga glasati na predstojećim izborima na Kosovu.

Osvrćući se na mogućnost posete predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Ziberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kojeg političara koji nije sa Kosova.

“U ovom periodu se neće dozvoliti ulazak nijednoj osobi, koja namerava da zaoštri situaciju. Neće moći da uđe na Kosovo niko ko ima za cilj destabilizaciju”, poručio je Ziberaj.

Izvor: RSE

Jetljir ZiberajKiMizborizabrana ulaska na Kosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva