:

:

TV Most

Foto: Ozren Media

clock

Mart 31, 2024   10:29

0

46

Predsednik Skupštine Republike Srpske: Zakone usvajaju nadležni organi, a ne samozvani stranci u BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit saopštio je odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH, pozivajući se na Bonska ovlašćenja. Predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić navodi za RTS da je jasno da zakone usvajaju nadležni organi, nazivajući Šmita "samozvancem u BiH". "Mi nismo neko ko će odustati od svoje zemlje i onoga što smo dobili Dejtonskim sporazumom, da donosimo odluke i odlučujemo u svojoj zemlji", poručio je Stevandić.

Objavljujući odluku kojom donosi izmene Izbornog zakona BiH, Kristijan Šmit tvrdi da je to u skladu sa njegovim mandatom i Bonskim ovlašćenjima.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, sa druge strane, ukazuje da zakone usvajaju nadležni organi, nazivajući Šmita "samozvancem u BiH".

"To ne može niko da promeni i to ne postoji ni u kakvim ovlašćenjima, ni u Bonskim, koliko god ona bila legalna ili nelegana. Sa druge strane, u Bonskim ovlašćenjima ne piše da je visoki predstavnik zakonodavac. Venecijanska komisija još 2012. godine je napisala da zakone donose nadležna parlamentarna tela, a ne samozvani stranci", navodi Stevandić.

Prema njegovim rečima Kristijan Šmit nije legalno postavljen.

"Isto tako u ovom momentu čitav svet, svi parlamentarci u Strazburu i u svim zemljama znaju da on nije legalno postavljen. Mi smo dokument preveli na više jezika, on sadrži sve rezolucije koje su imenovani drugi visoki predstavnici, od Karla Bilta do Incka i Šilinga koji je obaveštenjem imenovan. On nema nijedan relevantni dokument i on nije diplomata Ujedinjenih nacija, znači to svi znaju. I naravno, sad pošto smo mi to obznanili i reagovali na mnogo adresa, sad su oni besni na nas", ocenjuje Stevandić.

EU: Rukovodstvo RS podriva ustavni poredak BiH

Reagovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je poručio da Samostalnost Srpske postaje sve izglednija, jer su muslimani srušili dejtonsku BiH i izašli iz ustavnog okvira.

Iz delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini saopštavaju da žale što je rukovodstvo Republike Srpske odlučilo da, kako kažu, podiže tenzije i podriva ustavni poredak Bosne i Hercegovine. A iz ambasade SAD poručuju da je posredi, kako ističu, Dodikov napad na državnu strukturu BiH.

Stevandić: EU pod pritiskom ambasade SAD promenila kurs

Predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić kaže da je prava reakcija Evropske unije bila da Kristijan Šmit proizvodi krizu svojom nelegalnom odlukom. Ona je promenjena, kako kaže, pod jakim pritiskom američke ambasade u roku od pet dana.

"Kancelarija EU u roku od pet dana menja kurs - prvo napadne Šmita što je doneo taj zakon i tom momentu je Šmit sam, ima samo američku ambasadu, svi su protiv njega. Od tri naroda imate Srbe, Bošnjake i Hrvate, dva naroda su protiv. On nema nikoga ko ga podržava i nema legalne dokumente. Ovo je sad ono spasavanje 'redova Rajana'", kaže Stevandić.

"Najteži trenutak u RS, ali mi nismo u defanzivnoj poziciji"

Ukazuje da je ovo najteži momenat za Republiku Srpsku.

"Ovo jeste najteži trenutak za Republiku Srpsku, ali mi nismo u defanzivnoj poziciji. I ono što je veoma važno, mi ne bavimo nikakvim aktivnostima koje su van zakona i koje su van normalnog političkog spektra. U Republici Srpskoj nema paljenja američkih zastava, primitivnih demonstracija, znači mi se borimo parlamentarnim načinima. Donosimo rezolucije, deklaracije, zaključke“, kaže Stevandić.

Sa druge strane, kaže, građanima Republike Srpske se oduzimaju osnovna prava.

"Mi smo smo žrtve terorizma. Nama se oduzima pravo na lečenje u našoj zemlji jer su nam blokirani žiro-računi u našoj zemlji. To nikad niko nije radio. To je neoliberalno i neonacističko. Reči su teške, ali su istinite. Znači, u ovom momentu ćemo mi imati ljude u Republici Srpskoj koji su zaradili svoju platu, a ne mogu da je prime, ne mogu da se leče, da plate osiguranje, da registruju automobile  jer su njihovi matični brojevi u svim bankama bez sudske odluke“, kaže predsednik skupštine RS.

Izvor: RTS

Nenad StevandićRepublika SrpskaŠmit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva