:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jul 02, 2020   13:29

0

200

Predstavljena aplikacija "Kviz znanja iz srpske kulture"

U Ministarstvu kulture i informisanja danas je predstavljena Aplikacija za mobilne telefone "Kviz znanja iz srpske kulture".

Aplikacija je nastala prema ideji Ministarstva kulture i informisanja uz podršku Zavoda za proučavanja kulturnog razvitka. Ministar Vladan Vukosavljević je rekao da su ranijih godina razgovarali o ovom kvizu sa nekim televizijama sa nacionalnom frekvencijom ideja je dobro prihvaćena, ali nije došlo do realizacije.

Vukosavljević kaže da su u Ministarstvu verovali da je našem medijskom prostoru potreban netipičan sadržaj iz oblasti kulture čije je smisao da proširuje znanja kod gledalaca, slušaoca i čitalaca.

"Odlučili smo da kreiramo i ljudima ponudimo aplikaciju koja će uticati na sumu znanja iz bogate oblasti kao što je srpska kultura. Aplikacija se može skinuti sa Google play stora i ima ukupno 440 pitanja iz tri oblasti. Naša ideja je od početka bila da pitanja ne budu laka, jer smisao kviza nije samo da donese nove "brze prste" ili automatsko rešavanje, već povećanje obima znanja iz oblasti kulture", kazao je ministar Vukosavljević.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju Dejan Masliković napomenuo je da je aplikacija "Kviz znanja iz srpske kulture" još jedan od načina približavanja sadržaja iz kulture građanima Srbije.

"U izradi kviza korišćene su najsavremenije tehnologije. Recimo aplikacija pamti pitanje na koje neko ne zna odgovor i potom ga ponavlja dok ne stigne tačno rešenje. Cilj nam je da neko nauči nešto novo i zadrži to znanje u svojoj memoriji" kazao je Masliković.

Navodi da je Ministarstvo u pregovorima sa Javnim preduzećem "Prosveta" kako bi se kviz koristio za testiranje učenika i prijemčiviji način prenošenja znanja mladima

"Nadam se da će naš kviz biti jedno od glavnih didaktičkih sredstava u obrazovanju mladih", kazao je Masliković.

Vuk Vukičević direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka istakao je zadovoljstvo zbog saradnje sa Ministarstvom kulture i informisanja na važnom projektu kao što je "Kviz znanja iz srpske kulture"

"Saržaj kviza je inovativan i prijemčiv, dostupan i zanimljiv, čime se promoviše kultura. Imamo trajan projekat, a pitanja će u kontinuitetu biti dodavana u tri oblasti: Kulturno nasleđe, umetnost i kultura i kulturna istorija. U planu nam je da se u budućnosti postavljaju pitanja iz mnogih drugih oblasti" kazao je Vukićević i dodao da je Zavod već pripremio pitanja koja će se dodati na postojoći fond, a koja su namenjena deci od 7 do 10 godina.

"U planu su i nagrade za one sa izuzetnim rezultatima. Delićemo besplatne karte za pozorište ili muzeje i tako umrežiti institucije u ovom projektu" napomenuo je Vukićević.

Pedstavnik firme "Futuring" koja je razvila aplikaciju, Ivan Pantović predstavio je detalje učestvovanja u "Kvizu znanja iz srpske kulture".

"Kada korisnik uđe u aplikacijhu, on odabira svoj datum rođenja kako bi dobio pitanja u skladu sa njegovim uzrastom.

"U testovima i vežbama ga čekaju tri kategorije: Kultura i kulturna istorija, kulturno nasleđe i umetnost. Ako želi da radi vežbe čekaju ga četiri ponuđena odgovora. Ako da tačan odgovor, korisnik dobija dodatne informacije kroz slike, neke audio vizuelne sadržaje. Ako korisnik ponudi netačan odgovor, sistem veštačke inteligencije pamti taj odgovor i posle nekog vremena ponavlja to pitanje" kazao je Pantović.

Prema njegovim rečima ako neko izabere test onda ima četiri ponuđene pomoći.

"Prva je 50:50, pa zatim pomoć prijatelja koje korisniku nudi da pitanje podeli sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Imamo i pomoć publike koja simulira statističku pomoć mišljenja većine i na kraju dodavanje vremena za davanje odgovora u periodu od 60 sekundi" kazao je Pantović.

Izvor: TAНЈУГ,TВ Мост

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva