:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2024   18:00

0

75

Preminuo legendarni nemački fudbaler i selektor Franc Bekenbauer

Franc Bekenbauer, legendarni nemački fudbaler i selektor, preminuo je danas u 79. godini, saopštila je njegova porodica. 

Bekenbauer je kao igrač bio svetski prvak sa Zapadnom Nemačkom 1974. godine, a sa istom reprezentacijom je kao selektor osvojio Mondijal 1990. godine. 

Od 1965. do 1977. godine za reprezentaciju Zapadne Nemačke je odigrao 103 meča i postigao 14 golova. 

Osim svetske titule, osvojio je i krunu na Evropskom prvenstvu 1972. godine. 

Kao selektor Zapadne Nemačke, od 1984. do 1990. godine, pre osvajanja Mondijala igrao je i legendarno finale Svetskog prvenstva u kojem je Nemačka poražena od Argentine (2:3).

Najveći deo igračke karijere proveo je u Bajernu, za koji je od 1963. do 1977. godine odigrao 584 utakmice i postigao 75 golova. 

Na kraju karijere je bio šampion Nemačke i sa Hamburgerom, 1982. godine. 

Zlatnu loptu je kao najbolji fudbaler na planeti osvajao 1972. i 1976. godine. 

Po objavljivanju vesti o njegovoj smrti, počele su da stižu brojne reakcije.

Jedan od prvih koji se oglasio bio je i bivši igrač Bajerna i Nemačke reprezentacije, nekadašnji trener Partizana, Lotar Mateus.

"Šok je dubok, iako sam znao da se Franc ne oseća dobro. Njegova smrt je gubitak za fudbal i za Nemačku u celini. Bio je jedan od najvećih igrača i trenera, kako na terenu tako i van njega. Franc je bio vanserijska ličnost ne samo u fudbalu, on je uživao svetsku popularnost. Svi koji su ga poznavali znaju koliko je bio darežljiv čovek. Napustio nas je veliki prijatelj. Nedostajaće mi, svima će nam nedostajati", poručio je Mateus.

I bivši reprezentativac Engleske, Geri Lineker, oglasio se na društvenim mrežama.

"Ožalošćen sam što čujem da je Franc Bekenbauer preminuo. Jedan od apsolutno najvećih u našoj igri. Kajzer Franc je bio najlepši od fudbalera koji su osvojili sve gracioznošću i šarmom. Počivaj u miru", poručio je Lineker.

Izvor: T a n j u g, B92

Franc Bekenbauer
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva