:

:

TV Most

clock

April 10, 2024   12:33

0

41

Pres služba Pahora: Nećemo komentarisati navode da bi on mogao da zameni Lajčaka

Iz pres tima bivšeg predsednika Slovenije Boruta Pahora saopšteno je da neće komentarisati medijske napise da bi on mogao da bude novi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

To je navedeno u pisanom odgovoru Tanjugu, povodom pisanja slovenačkog lista Delo da se Pahor, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Slovenije, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon, priprema da stupi na mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi zamenio Miroslava Lajčaka.

"Nemamo komentar na tu vest", navodi se u odgovoru pres službe.

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

On je od 2012. do 2022. godine bio predsednik Slovenije, a nedavno je sa svojom bivšom šeficom kabineta Aljom Brglez osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana (FoVB), čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rešavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju.

U Savetodavnom odboru FoVB su, između ostalih, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, bivši švedski premijer i visoki predstavnik UN za BiH Karl Bilt, bivši premijer BiH i sadašnji predstavnik UN za BiH Zlatko Lagumdžija i drugi.

Izvor: T a n j u g; Foto: AFP/Profimedia

PahorLajčakdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva