:

:

TV Most

clock

Avgust 26, 2023   19:28

0

80

Priliv migranata na ostrvo Lampeduza, desetostruko nadmašeni prihvatni kapaciteti

Italijansko ostrvo Lampeduza našlo se pod ozbiljnim pritiskom nakon dolaska rekordnih 1.918 migranata u 65 pristajanja u petak i još 1.116 njih u 29 iskrcavanja od ponoći tokom današnjeg dana.

Neke od pristiglih spasile su ili presrele italijanske vlasti i ispratile ih na obalu, dok su drugi pristali samostalno, prenosi ANSA.

Saopšteno je da je tokom jutra na Lampeduzi bio 4.121 migrant i izbeglica, deset puta više od formalnog kapaciteta od oko 400, koliko objekat italijanskog Crvenog krsta može da primi.

Prijavljeno je i da su kapaciteti u luci na kopnu pod pritiskom zbog nedostatka autobusa za prevoz migranata i izbeglica prebačenih sa Lampeduze u prihvatne objekte u drugim delovima zemlje.

Takođe danas, kalabrijski priobalni grad Kutro obeležio je šestomesečni pomen žrtvama brodoloma 26. februara, u kojem su život izgubila 94  migranta, uključujući 35 dece.

Stanovnici Kutroa su se okupili na plaži u 4.30 ujutro po lokalnom vremenu, kada se ribarski čamac za koji se veruje da je prevozio 180 ljudi, uglavnom iz Avganistana, nasukao i razbio u olujnom moru na maloj udaljenosti od obale, posle četiri dana plovidbe iz Turske.

Tragediju je preživelo 80 ljudi, a nekoliko osoba se i dalje vodi kao nestalo.

Lokalno tužilaštvo otvorilo je istragu o brodolomu zbog tvrdnji da italijanske vlasti nisu učinile dovoljno da on bude sprečen, prenosi ANSA.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

migrantiLampeduza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva