:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2022   18:04

0

210

Priština izaziva krize, žele da nateraju Beograd na razgovor o priznanju

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da raspisivanje izbora na severu KiM pokazuje nespremnost Prištine da ispoštuje bilo koji interes srpskog naroda i da se posveti rešavanju problema, već ih naprotiv izaziva i upozorava da će izbore ako budu održani Srbi bojkotovati što može dovesti do incidenata.

"Stalno nove probleme izazivaju, šta će se desiti ako stvarno budu održani izbori - Srbi će ih bojkovati, a to može da dovede do incidenata, sukoba. Da li će to biti opravdanje da se stacioniraju ne samo specijalne parapolicijske jedinice u što većem broju na severu, nego da se možda čak stacioniraju i pripadnici tzv. kosovskih bezbednosnih snaga", ukazao je Drecun u razgovoru za Tanjug.

Dodaje da Priština uvek pravi korak više ka izazivanju novih incidenata i ka stvaranju novih prepreka da se stabilizuje situacija.

"To je ono što zabrinjava. Oni neće odustati od izazivanja tih kriza da bi naterali Beograd da prihvati da razgovara o tzv. međusobnom priznanju", navodi.

Drecun kaže i da se premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju žuri da poništi negativan efekat po privremene institucije zbog izlaska Srba jer, kako dodaje, bez Srba nema multietničnosti na KiM.

Kako kaže, možda Kurti i pronađe "dve, tri srpske strančice" koje će učestvovati na izborima, na koje će možda izaći 50, 100 ljudi, kako bi pokazao da je sve u redu.

Drecun primećuje kako Srbi, ektremisti mogu da izazovu probleme i navodi da se zato i pravi ona priča "brigada sever" - paravojna formacija i to sve sa razlogom da bi se okrenula situacija naglavačke.

"Razlog je posledica, izlazak Srba iz privremenih institucija je posledica, a ne razlog ove krize. Razlog je to što je Priština jednostrano ukinula dogovor oko registarskih tablica i što ne želi da formira ZSO. Mora da se otkloni razlog, da bi se otklonila posledica. Nije rešenje da se raspišu izbori, da se nađe nekoliko podobnih Srba koji će priznati tu lažnu državnost, problem je što nemate legitimitet za tako nešto", navodi.

Drecun dodaje da je Srpska lista dobila podršku građana srpske nacionalnosti na KiM i da se to ne može tek tako ukinuti.

"Ti građani stoje iza Srpske liste i oni će to pokazati i na tim izborima ako do njih dođe jer ako bi se rešio problem sa tablicama i krenulo u formiranje Zajednice srpskih opština, onda bi se stvorili uslovi da se Srbi vrate u institucije. Verovatno je raspisivanje tih izbora za 18. decembar išlo tom logikom da će možda nešto u međuvremenu da se promeni pa izbori neće biti ni potrebni", navodi Drecun.

Kada je reč o Kurtijevom insistiranju da se prihvati nemačko - francuski plan koji Beograd ne prihvata jer podrazumeva članstvo Kosova u UN-u, Drecun kaže da bi Kurti želeo uz pomoć nekih zapadnih zemalja da se preformatira čitava priča.

"Želeo bi da se razgovara samo o tome kako će Beograd i na koji način da prizna direktno ili posredno lažnu državu Kosovo i da joj ne smeta na njenom putu ka članstvu u UN. Za nas to nije prihvatljivo i to ne stvara mogućnost za dijalog, već ga ruši", kaže Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM dodaje da je Briselski dijalog zamro.

"Nema ga već duže vreme i ne vidim mogućnosti da se nastavi sem ako se ne bi postigao eventualno neki dogovor oko registarskih tablica pa da se onda organizuje neki sastanak na visokom nivou u Briselu, ali ovakvo ponašanje privremenih prištinskih institucija definitivno ubijaju mogućnost da se nastavi dijalog", dodaje.

Smatra da bi se nešto promenilo ukoliko bi se rešilo pitanje registarskih tablica i krenulo u formiranje Zajednice srpskih opština ali, kako kaže, Kurti bez sankcija neće biti nateran da se ponaša politički racionalno.

"Insistiranje nekih zemalja poput SAD i nekih zvaničnika EU da Kurti prolongira realizaciju jednostrane odluke dok se ne postigne rešenje za tablice je prilično snažno, ali je ono samo verbalno, nije stavljeno Kurtiju da će pretrpeti sankcije, a bez toga teško da će on da prihvati te sugestije", kaže.

Ukazuje i na to da je danas Beslik Bisljimi, glavni pregovarač Prištine na sastanku kod šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, a da su tablice tema sastanka, ali da se i tu vidi provokacija jer je sa sobom poveo savetnicu za tzv. Preševsku dolinu.

"To je područje Preševo, Bujanovac, Medveđa na teritoriji centralne Srbije. Kakva je poruka, šta će ona da razgovara o tablicama. To je sada novi pokušaj da se nametne neka nova prepreka u dijalogu - da Priština treba da zastupa interese Albanaca iz centralne Srbije i da taj nepostojeći problem tzv. Preševske doline mora da bude uključen u Briselski proces kada god i ako bude nastavljen", pojašnjava Drecun.

Zaključuje da Priština želi da onemogući nastavak dijaloga u statusno neutralnoj formi i vrši pritisak na sve moguće načine, posebno preko severa Kosova gde ometaju normalan život srpskom narodu i ugrožavaju njegovu bezbednost i opstanak, da se Beograd okrene i odustane od statusno neutralne forme dijaloga.

"Hoće da Beograd prihvati ono što bi oni želeli - da se razgovara o tzv. međusobnom priznanju, odnosno da Beograd prihvati postojanje te lažne države, što znači da ne mora da je prizna, ali da ne smeta prilikom članstva u UN", dodaje.

Izvor: T a n j u g; Foto: SD, ilustracija

KiMDrecunizbori na severu KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva