:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 27, 2019   19:07

0

269

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

U Beogradu se održava 21. protest pod nazivom "Jedan od pet miliona". Organizatori ističu da je karakter ovog protesta humanitaran.

Okupljanje je počelo oko 18 časova kod Terazijske česme gde su se građanima obratili sociolog Ratko Božović i glumac Branislav Lečić.

Lečić je poručio da se vlast promenila na gore otkako su počeli protesti.

"Počela je da se otkriva i na brzinu da rešava urgentne probleme, pokušavajući da začepi rupe koje smo mi otkrili. To dokazuje važnu stvar da u jednom zdravom društvu mora da postoji hrabrno opoziciono mišljenje. Mi jesmo opozicija. Građanski protesti su to. Naravno da su par ekselans politički jer to znači da nećemo da se prihvatimo vaše rabote", istakao je Lečić.

Nakon obraćanja Lečića, građani su krenuli u protestnu šetnju. Najavljena je trasa: Prizrenska – Brankova – Pop Lukina – Kneza Sime Markovića – Pariska do Gradske Biblioteke, gde će se okupljenima obratiti jedan od organizatora protesta Miodrag Simović.

Organizatori su najavili da je karakter ovog protesta humanitaran i pozivaju građane da doniraju novčana sredstva za Vuka Huljića koji je ostao nepokretan nakon pada sa visine od 3,6 metara.

Na jednom od prethodnih protesta demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Ukoliko vlast ne pristane na dijalog, demonstranti su na protestu 20. aprila objavili da će formirati slobodnu zonu 4. maja. 

Prvi protest održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Izvor: RTS

1 od 5 milionaBeograd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva