:

:

TV Most

Foto: HRT

clock

Novembar 25, 2019   13:07

0

254

Protest prosvetara u Zagrebu, očekuje se dolazak 20.000 ljudi

U Zagrebu se održava protest zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, pod nazivom "Hrvatska mora bolje". Do sada se okupilo oko 15.000 ljudi, a očekuje se da će protestovati ukupno 20.000 zaposlenih u školstvu.

U celoj Hrvatskoj nema nastave zbog velikog štrajka prosvetara koji se održava u Zagrebu pod parolom "Hrvatska mora bolje".

Glavni skup održava se na Trgu bana Jelačića gde će se, kako je najavljeno, okupiti oko 20.000 prosvetara iz cele Hrvatske. 

Sindikati najavljuju štrajk i tokom nedelje uprkos tome što se paralelno vode pregovori sa Vladom i što su čelnici sindikata obrazovanja izjavili da se približavaju rešenju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prokomentarisao je štrajk, odnosno pregovore koje sindikati vode sa Vladom. Naveo je da je dijalog stalan i da će ga biti i danas nakon protesta.

"Apeliram na sindikate, na vođe sindikata, da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu. Ako je bilo pitanje jesmo li čuli poruku, jesmo. Jesmo li povećali plaće u dosadašnjem mandatu? Jesmo. Hoćemo li je povećati za šest posto? Hoćemo. Hoće li porasti plaća za 18,3 posto? Hoće", rekao je Plenković.

Upitan da li očekuje da se tokom ove nedelje završi štrajk u školama, Plenković je izjavio da očekuje da se "stvar završi danas".

Sindikati štrajkuju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opšti štrajk. Učenici su do sada izgubili 11 dana nastave.

Prosvetari traže povećanje plata kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto.

Izvor: RTS, Index.hr, Jutarnji

Hrvatskaštrajk prosvetara
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva