Protesti nemaju veze sa koronom, nasiljem bi da preuzmu vlast

:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

Jul 11, 2020   9:58

0

38

Protesti nemaju veze sa koronom, nasiljem bi da preuzmu vlast

Ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić kaže da demonstracije nisu reakcija na epidemiološke mere zbog korone, već nasilni pokušaj preuzimanja vlasti.

Dačić je naglasio da su najavljene mere za suzbijanje širenje virusa korona samo iskorišćene kao povod da se organizuju protesti.

"Ovde nije reč o epidemiološkim razlozima, čak naprotiv, postiže se suprotno, širenje epidemije. Ovde bojkotaške, opozicione stranke, među kojima ima desničarskih organizacija, koriste obične ljude kao pešadiju za ostvarivanje svojih ciljeva", rekao je Dačić.

Navodi da je to bilo jasno čim su ušli u Skupštinu Srbije, da je reč o pokušaju nasilnog preuzimanja vlasti, a ne briga za zdravlje ljudi.

Dačić kaže da su opozicionim strankama, koje nisu učestvovale na izborima, potrebni ovakvi incidenti.

"Oni ne mogu da ostvare rezultat na izborima, ne mogu da povedu demonstracije, a one su im potrebne da se održe u političkom životu. Da bi se održavala vatra demonstracija, potrebni su incidenti", rekao je Dačić za TV Hepi.

Kako kaže, "sulude" su tvrdnje pojedinaca da vlast stoji iza incidenata na ulicama.

"Koja je to vlast kojoj odgovaraju incidenti. Incidentima se održava vatra demonstracija", naveo je on.

Dačić je pozvao građane da ne budu "pešadija" onih koji ne mogu drugačije da ostvare ciljeve, opozicione stranke da skinu maske i da se pojave kao organizatori protesta.

Upitan da li su u proteste u Srbiji umešane strane službe, lider SPS je rekao da su uvek u ovakvim situacijama razne službe prisutne, ali da će država pobediti divljaštvo, bez obzira ko je umešan.

Dačić je naveo i da svi nezadovoljni građani imaju pravo da izraze svoje mišljenje, ali da niko nema pravo da napada policiju.

"Ne sme se zaboraviti da su (policajci) obični građani u službi države, koji su izloženi psovkama, uvredama, bakljama, kamenjem, petardama. Mnogi od njih su i teško povređeni", rekao je Dačić.

Komentarišući hapšenje Vladimira Škundrića, sina Petra Škundrića bivšeg ministra i funkcionera SPS, koji je pokušao da upadne u parlament sa bejzbol palicom, Dačić je rekao da osuđuje takvo ponašanje i da mora da snosi zakonske posledice.

"Svako je gospodar svoje sudbine. Vladimir nema veze sa strankom. Svako ko je kršio zakon, nasilno pokušao da uđe u Skupštinu Srbije treba da snosi sve zakonske posledice, bez obzira da li je sin političara", zaključio je Dačić.

Vučić sada zna ko bi ostao uz njega i kada je teško

Lider SPS Ivica Dačić kaže da je krizno vreme - ulične demonstracije, nasilje, prilika da predsednik Aleksandar Vučić vidi ko bi ostao uz njega i kada bude teško.

Dačić je rekao da pitanje formiranja Vlade nije pitanje za njega, ali da je Vučić imao priliku sada da vidi kakav je ko i da se prave vrednosti kod ljudi vide u teškim vremenima.

"Krizni menadžment, odnosno upravljanje državom u krizi i upravljanje sobom u krizi je važna stvar. On (Vučić) je mogao da vidi i da pretpostavi ko će ostati uz njega i kad bude teško. Kada je lepo, kada je stranka jaka i na vlasti, ne možete da dođete do prvih redova u sali na skupovima. Kada je teško, isprazne se prvi redovi", kazao je Dačić za TV Hepi.

Takvo iskustvo, kako je rekao, imala je stranka koju vodi. Video je kako su se posle 5. oktobra ispraznili prvi redovi u salama, pobegli su i ograđivali se od Slobodana Miloševića pojedinci koji su ga najviše zloupotrebljavali.

"Vučić dobro zna ko mu se javio i ko ga je podržao, a nije čekao da vidi šta će da se desi", rekao je Dačić.

Ističe da su Vučić i on svojevremeno zvali predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana tokom neuspelog puča i da nisu čekalli da vide ko će da pobedi. Zbog toga su, kako je reakao, odnosi dve zemlje na višem nivou.

Izvor: T a n j u g

protestiIvica Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva