:

:

TV Most

clock

Mart 23, 2022   8:36

0

130

Prvi svedok odbrane na suđenju Saljiha Mustafe

Uvodno izlaganje odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu tzv. OVK Saljihu Mustafi počelo je u utorak pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, saopšteno je iz tog suda.

Za danas je predviđeno saslušanje prvog od 17 svedoka odbrane.

Ovi svedoci će imati na raspolaganju 36 sati za svoja svedočenja.

U dosadašnjem toku postupka, pored iznošenja drugih dokaza tužilaštva, ispitano je i 13 svedoka tužilaštva.

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999. godine u logoru na imanju u selu Zlaš.

On je negirao krivicu, a do sada ispitani svedoci su svedočili protiv njega, tvrdeći da je bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra 2021. godine.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine - proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, a kako je navedeno, on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Izvor: T a n j u g

KiMSaljih MustafaSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva