:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

April 16, 2024   18:31

0

34

PS SE počela raspravu o zahtevu Prištine, Bakojani pozvala na prijem

Na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope danas je počela rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope, a izvestilac Dora Bakojani je pozvala je PS SE da prihvati njen izveštaj o prijemu Prištine.

Bakojani je rekla da uprkos zabrinjavajućem pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovo kad je reč o pravima manjina, izražava uverenje da su vlasti u Prištini spremne da nastave sa suštinskim reformama kako bi se efikasno zaštitili svi građani Kosova.

Bakojani je naglasila da se u njenom izveštaju ne zauzima nikakav stav o statusu Kosova, i dodala da je to traženo od nje ona ne bi preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Ona je istakla da postoje tri ključna problema koja se moraju rešiti - implementacija odluke ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, problem nelegalne eksproprijacije imovine Srba sa KiM, kao i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Bakojani je ocenila da sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova, koje je čekalo sprovođenje od 2016. godine, a kojom je vraćena imovina manastiru Visoki Dečani predstavlja veliku pobedu vladavine prava.

Ona je za govornicom PS SE rekla da PS SE obavezuje Kosovo da obezbedi da se eksproprijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona.

"Zbog toga smo obavezali Kosovo da obezbedi da se ekspropijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona", rekla je ona.

Bakojani je navela da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) najvažnije otvoreno pitanje o pravima manjina na Kosovu, ali da se ono nije moglo rešiti, jer je od 2013. godine osnivanje ZSO kamen temeljac dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Ona je rekla da je ZSO trenutno nedostižna, a da Komitet ministara to pitanje treba da uzme u obzir.

Bakojani je u izveštaju preporučila prijem Kosova, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koja je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Druga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom Priština nije sprovela.

Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Ako PS SE usvoji izveštaj Bakojani, onda će Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiti preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Izvor: T a n j u g

PS SEKosovoDora Bakojani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva