:

:

TV Most

clock

Maj 04, 2019   9:16

0

254

Pupovac: Ne plaše nas pretnje, spremni smo za izbore

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac navodi za RTS da se izbori za manjinske savete u Hrvatskoj održavaju u potpunoj informativnoj tišini, kao da ih nema. Ističe da Srbe ne plaše ni uvrede ni pretnje, već da su spremni za izbore – i za Savete i za Evropski parlament.

Milorad Pupovac je gostujući u Dnevniku RTS-a naveo da su izbori za manjinske savete šansa da Srbi na državnom nivou ponovo ojačaju svoju samoupravu u Hrvatskoj.

"Ćirilica koja nekima smeta na našim plakatima je ćirilica koja želi da bude ne samo pismo komuniciranja, nego pismo oslobođenja našeg društva od onih predrasuda, one mržnje koja se godinama širi po ovom društvu i na koju niko ne reaguje", poručio je Pupovac.

"Srpsko narodno vijeće kao nosilac tih izbora u gotovo 200 opština, gradova i županija sa 2.400 kandidata uradilo je sve što je potrebno da Srbi u Hrvatskoj ponovo dobiju svoje Narodno vijeće u svim mestima na kojima imaju na to pravo. Da na državnom nivou ponovo osnaže, ponovo ojačaju svoju samoupravu u Hrvatskoj", navodi Pupovac.

Dodaje da nisu postojali uslovi za ozbiljnu kampanju. 

"Ne postoje uslovi za ozbiljnu kampanju, biračka mesta određena su bez konsultacija sa predstavnicima Srba, a birački odbori se sastavljaju gotovo svuda bez ikakve participacije Srba kao i drugih nacionalnih manjina", objašnjava Pupovac.

Dodaje da pripadnici manjina moraju biti obavešteni, moraju biti ohrabreni da učestvuju na izborima.

"Od velike je važnosti da Srbi u Hrvatskoj izađu na izbore jer je jako važno imati jaku samoupravu tamo gde ljudi žive u opštinama, gradovima, županijama, u celoj Hrvatskoj. To će pokazati da je nama samima stalo do toga da imamo institucije koje poštujemo, da imamo institucije koje se bore za naša prava i da imamo institucije koje će biti priznate od države. Biće priznate ako se sami borimo za njih ako svojim glasovima svojim izlaskom na izbore to pokažemo", objašnjava Pupovac.

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament, Pupovac koji je i nosilac liste za izbore za Evropski parlament navodi da bi ulazak u EP bio od presudne važnosti za ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj.

"Nikad dosad nismo imali toliko lista i mi ćemo se boriti za jedan mandat u Evropskom parlamentu. Nismo bez šanse, ako se svi zajedno ujedinimo, ne samo mi oni koji živimo u Hrvatskoj već i svi oni koji imaju Hrvatsko državljanstvo a žive u – Srbiji, BiH, Austriji, Nemačkoj i izađu na ove izbore, mi ćemo taj mandat dobiti. Dobiti jedno mesto u EP za Srbe u Hrvatskoj a siguran sam i za sve Srbe na prostoru bivše Jugoslavije i one koji su ovog trenutka u trećim zemljama, bila bi simbolička pobeda nakon niza poraza koje smo na različite načine doživljavali, bilo bi postizanje rezultata i uspeha nakon niza udaraca koje smo primali i primamo. Bilo bi dobro da u EP imamo predstavnika koji će svedočiti kako je biti Srbin u Hrvatskoj, a ne samo da drugi pričaju priču o nama i na osnovu tih priča donose sud o nama", ocenio je Pupovac.

Izvor: Танјуг

Pupovac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva