:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2022   17:08

0

152

Putin: Moskva spremna da razvija nuklearne projekte u Belorusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u razgovoru sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku da je njegova zemlja spremna da razvija nuklearne projekte u Belorusiji, kao i da prošire vojnu saradnju.

"Gradimo nuklearnu elektranu. Prvi blok radi, a zamenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da dalje razvijamo ovaj projekat, ali, po mom mišljenju, najvažnije je da stvaramo industriju, obučavamo nacionalne kadrove, razvijamo nauku na odgovarajući način“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao, saradnja Rusije i Belorusije u vojno-tehničkoj sferi ne tiče se samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dve armije. 

„Postoji pravac koji se odnosi na vojno-tehničku saradnju. To nisu samo međusobne isporuke oružja i tehnike, već što je izuzetno važno i zajednički rad, razvoj i saradnju u ovoj oblasti, uključujući i razvoj visokotehnološke industrije“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da su razgvorali i o saradnji u kosmičkom sektoru i podsetio da su Rusija i Belorusija ranije najavile obuku beloruskog kosmonauta.

Lukašenko: Rusija i Belorusija prevazišle moguće negativne posledice sankcija

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zahvaljujući zajedničkim koracima Rusija i Belorusija uspele da prevaziđu moguće negativne posledice zapadnih sankcija.

"Zahvaljujući zajedničkim koracima generalno smo uspeli da prevaziđemo moguće negativne efekte sankcija. Belorusija i Rusija su uradile dobar posao usvajanjem zajedničkih programa. Postoje određeni pomaci u skoro svim oblastima", rekao je Lukašenko tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Minsku.

Lukašenko je naglasio da će rešavanje osetljivih ekonomskih pitanja od kojih zavisi dobrobit građana Rusije i Belorusije su apsolutni prioriteti vlade dve zemlje. 

Istakao je i da su se među pitanjima tokom razgovora na najvišem nivou između Minska i Moskve našla i ona koja se tiču odbrane i bezbednosti.

Beloruski predsednik je tokom sastanka izrazio nadu da će se konstruktivni dijalog o bezbednosti sa Zapadom nastaviti.

„Rusija i Belorusija otvorene su za dijalog sa drugim državama, uključujući i evropske. Nadam se da će se uskoro tamo čuti glas razuma i da ćemo preći na konstruktivnu diskusiju o zajedničkoj bezbednosti i budućem svetskom poretku“, rekao je Luka[enko.

Izvor: T a n j u g

PutinLukašenko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva