:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2023   16:13

0

106

Putin potpisao zakon o merama za kršenje vanrednog stanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas Zakon o merama za kršenje vanrednog stanja.

Zakonom je predviđen pritvor od 30 dana zbog kršenja mera u vanrednom stanju, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Kako je navedeno u tom aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja.

Moskva: Ograničenja se odnose na kretanje vozila, upotrebu sredstava komunikacije

Moskovsko tužilaštvo je danas saopštilo da u režimu protivterorističke operacije (PTO) postoje ograničenja koja se odnose na kretanje i korišćenja privatnih vozila, ali i sredstava komunikacije.

Iz tužilaštva su naveli da prate situaciju u vezi sa uvođenjem režima PTO u ruskoj prestonici, kao i da su sve operativne jedinice i službe u "maksimalnoj pripravnosti".

Kako se navodi, važeći zakon predviđa niz ograničenja za građane i organizacije tokom režima PTO, uključujući i ona koja se odnose na kretanje i korišćenja privatnih vozila, ali i sredstava komunikacije.

"Upozoravamo rukovodstva političkih i javnih udruženja građana, preduzeća, institucija glavnog grada, kao i predstavnike medija i blogera, na nedopustivost iskrivljavanja zvaničnih informacija i širenja lažnih vesti na bilo koji način", piše u saopštenju moskovskog tužilaštva na Telegramu.

Upozorava se da, ukoliko takve radnje budu otkrivene, sledi pravna odgovornost, koja uključuje i krivičnu.

Gradonsčelnih Moskve Sergej Sobjanjin rekao je ranije da je u Moskvi uveden režim protivterorističke operacije.

On je naveo da su da su preduzete dodatne mere kontrole na putevima i otkazani su svi masovni događaji koji su ranije najavljeni u gradu, a da sve gradske službe nesmetano rade.

Moskva upozorila Zapad da ne koristi pobunu Vagnera za rusofobične ciljeve

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je upozorilo Zapad da ne koristi pokušaj oružane pobune paravojne grupe "Vagner" za postizanje "rusofobičnih ciljeva".

"Ruska Federacije će nastaviti svoj suvereni kurs kako bi osigurala svoju bezbednost, zaštitila svoje vrednosti i ojačala svoj autoritet na međunarodnoj sceni", navelo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

Dodaje se da se rusko društvo oštro protivi pokušaju oružane pobune, te da snažno podržava predsednika Vladimira Putina.

"Avanturističke težnje zaverenika imaju za cilj destabilizaciju Rusije. Pobuna ide na ruku spoljnih neprijatelja Ruske Federacije", navelo je ministarstvo.

Predsednik Saveza novinara Rusije pozvao novinare da ne podležu provokacijama

Šef Saveza novinara Ruske Federacije Vladimir Solovjov pozvao je danas novinare da ne podležu informativnim provokacijama i odgovorno ispunjavaju svoju profesionalnu dužnost.

Solovjov je napomenuo da u ovom teškom času, kada Rusija prolazi kroz ozbiljne testove snage, glavni zadatak novinarske zajednice ostaje profesionalno dostojan rad u korist Ruske Federacije.

„Bezbednost naših sugrađana, brzo uspostavljanje reda i dalje rešavanje svih zadataka koji su pred nama umnogome zavise od našeg rada, sprečavanja širenja dezinformacija i „fejkova“ putem medija, uključujući i strane medije“, napisao je Solovjov na Telegram kanalu ruskog Saveza novinara.

Istakao je da su novinari i predstavnici drugih profesija "građani nezavisne, demokratske države, koji su slobodnim izražavanjem volje izabrali rukovodstvo Ruske Federacije".

„Pokušajima pobune ili državnog udara, ma koliko se dobrim parolama prikrivali, nema i ne treba da bude mesta. Pozivam sve kolege da podrže našeg predsednika (Vladimira Putina), a takođe i da nastave da rade u korist celog našeg društva“, zaključio je Solovjov, prenosi RIA novosti.

Paravojna grupa Vagner u petak je zauzela štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Gradom se kreću grupe naoružanih ljudi, postavljeni su punktovi na ulazima i izlazima, nakon što je osnivač te grupe Jevgenij Prigožin optužio Oružane snage Rusije za raketne i bombaške napade na logor Vagnera i pozvao na oružanu pobunu protiv ruskih vlasti.   

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Ruski predsednik Vladimir Putin je postupke pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom, ubodom nožem u leđa Rusiji i izdajom, do čega su dovele preterane ambicije i ličnih interesa. 

Krašeninikov poziva pripadnike Vagnera da polože oružje i izbegnu kaznu

Predsednik Odbora Državne dume za izgradnju države i zakonodavstvo Pavel Krašeninikov pozvao je pripadnike ruske paravojne grupe Vagner da polože oružje i izbegnu kaznu, ali je naglasio da bi to trebalo da urade što je pre moguće. 

"Naravno da postoji šansa da se položi oružje i izbegne kazna,  to je i rekao predsednik. Deluje mi da bi to trebalo uraditi prilično brzo", rekao je Krašeninikov za TASS. 

On je dodao da u Vagneru ima mnogo ljudi koji su dokazali svoju vrednost u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini i istakao da postoji poštovanje prema njima. 

"Da to ne bi propadalo, potrebno je to učiniti prilično brzo, a da ne se ne podležđe provokacijama rukovodstva pobunjenika", rekao je Krašeninikov.

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je u petak postupak protiv šefa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune.

Prigožin je pozvao ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu u Rostov na Donu na sastanak sa njim, i zapretio da će, u suprotnom "krenuti na Moskvu".

Predsednik Rusije Vladimmir Putin rekao je da su oni koji su organizovali i planirali oružanu pobunu, koji su nosili oružje protiv saboraca, izdali Rusiji i upozorio da će za to odgovarati. 

Izvor: T a n j u g

Vladimir PutinMoskvaRusijavanredeno stanjeprtotivteroristička operacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva