:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Avgust 23, 2023   19:19

0

125

Putin: Ulaganja BRIKS-a u globalnu ekonomiju udvostručena u poslednjih 10 godina

Ulaganja zemalja članica BRIKS-a (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike) u globalnu ekonomiju udvostručena su u poslednjih 10 godina, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin u svom obraćanju putem video veze učesnicima 15. samita BRIKS-a u Johanesburgu.

"Ulaganja zemalja BRIKS-a u globalnu ekonomiju su se udvostručila tokom protekle decenije, a ukupan izvoz je dostigao 20 (odsto) od ukupnog svetskog izvoza", rekao je Putin, prenosi TASS.

Strategija ekonomskog partnerstva zemalja BRIKS-a do 2025. godine se uspešno sprovodi, istakao je ruski predsednik i ukazao da posebno jača saradnja u oblastima kao što su diversifikacija lanaca snabdevanja, dedolarizacija i prelazak na nacionalne valute u međusobnom poslovanju, digitalna ekonomija, podrška malim i srednjim preduzećima i pravičan transfer tehnologija.

"Doprinos globalnom BDP-u pet država članica BRIKS-a, koje ukupno imaju preko tri milijarde stanovnika, već je nadmašio takozvanu Grupu sedam (G7) po paritetu kupovne moći", istakao je ruski lider.

Izvor: T a n j u g

BRIKSVladimir Putin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva