:

:

TV Most

Foto: kremlin.ru

clock

Oktobar 05, 2023   18:26

0

157

Putin: Zapad je proglasio sistem UN zastarelim kada je NATO bombardovao Beograd

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se često moglo čuti od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo i da ne odgovara današnjim potrebama, posebno u vreme jugoslovenske krize, kada su, bez sankcija Saveta bezbednosti UN, zemlje NATO bombardovale Beograd.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" rekao da se u novijoj istoriji često smo čuli od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo i da ne zadovoljava današnje potrebe.

"Ali kada je to počelo? U vreme jugoslovenske krize, kada su, bez ikakvih sankcija UN Savet bezbednosti, SAD i njeni saveznici počeli da bombarduju Beograd, nemilosrdno i neustrašivo, ušli su čak i u ambasadu NR Kine u Beogradu", rekao je ruski predsednik.

Putin je naveo da su zapadni lideri tada tvrdili da su principi UN zastareli, zato što su hteli da deluju bez obzira na međunarodno pravo, prenosi RIA Novosti. 

Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela da preduzima neke akcije, oni su to nazvali sramotom, rekavši da Rusija krši međunarodno pravo i Povelju UN.

"Ali, nažalost, uvek je bilo pokušaja da se međunarodno pravo prilagodi sopstvenim interesima. Da li je ovo dobro ili loše? Ovo je jako loše", poručio je Putin.

Nemoguće je slomiti srpski narod

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je srpski narod moguće uništiti, "ali ga je nemoguće slomiti". 

"Mnogo puta sam čuo: 'Moramo da izvršimo pritisak na njih, to je slaba karika'. Takva je filozofija. Zašto tačno treba srušiti Srbe? Da budem iskren, ne znam. Štaviše, u otvorenim razgovorima sa pojedinim liderima dok smo još bili u normalnim odnosima, rekli su mi: 'Moramo da pojačamo pritisak'. Pitao sam zašto i nije bilo odgovora. Upravo tako, ustalila se takva filozofija, paradigma, treba da odlučimo ovako – da dodamo pritisak“, rekao je Putin na Valdajskom forumu govoreći o politici Zapada prema Srbiji, prenosi RIA Novosti.

„Ali Srbi nisu takav narod, nije takva istorija, drugačija je kultura. Možda ću reći tešku stvar: Njih je moguće uništiti, ali ih je nemoguće slomiti i potčiniti. Zapad ovo ne razume. Ali nadam se da će pre ili kasnije doći do razumevanja ove komponente i u evropskoj i u globalnoj politici uopšte - doći će do shvatanja da je ipak konstruktivnije da pregovaraju umesto da pokušavaju da izvrše pritisak na njih“, primetio je Putin.

Izvor: T a n j u g

Vladimir PutinUNbombardovanjeBeogradNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva