:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Januar 30, 2020   19:12

0

252

Rakić: Srpska lista neće biti kočničar u sastavljanju vlade u Prištini

Srpska lista neće biti kočničar u sastavljanju buduće vlade u Prištini, poručio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić nakon sastanka sa mandatarkom i liderom Pokreta Samoopredeljenje Albinom Kurtijem.

Rakić je dodao da su predstavnici Srpske liste preneli stav Kurtiju da očekuju od vodećih albanskih partija da skupe većinu za sastav vlade.

"Sada je svima jasno, i međunarodnoj zajednici i političkim predstavnicima u Prištini da je bez Srpske liste, kao značajnog političkog činioca, nemoguće formirati vladu. Buduća vlada će imati predstavnika tj. člana vlade iz Srpske liste", poručio je Rakić obraćajući se novinarima i dodao da je sastanak održan na poziv Kurtija.

Upitan da li su tokom današnjeg sastanka predstavnici Srpske liste čuli od Kurtija neke informacije o formiranju vlade, Rakić je rekao da to nije pitanje za njih.

"Mi smo preneli stav da nećemo biti kočničari, ali ostavljamo vodećim partijama Albanaca da se dogovore da naprave većinu", rekao je Rakić.

On je dodao da je Srpska lista osvojila svih 10 mandata što je, kako je ocenio, velika obaveza i odgovornost da se u budućem periodu ta lista bori za interese srpskog naroda na KiM.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić dodao je da je na današnjem sastanku razjašnjeno da ako vlada ima više od 12 ministarstava, po važećem ustavu, u tom slučaju će još jedno, treće ministarstvo, pripasti nevećinskim zajednicama.

"U ovom trenutku, Srpska lista u svom poslaničkom klubu će imati 11 poslanika, samim tim i većinu od ovih 20, pa je tu vrlo jasno da će u tom smislu Srpska lista biti ta koja će imati u tom slučaju i to drugo ministarstvo", rekao je Jevtić dodajući da su formiranje vlade i budući koraci u tom smislu pitanje za dve partije koje su pobedile na izborima - Samoopredeljenje i DSK.

Ovo je, inače, bio prvi razgovor lidera Samoopredeljenja, koji je osvojio najveću podršku na oktobarskim izborima, sa predstavnicima Srpske liste.

Izvor: Танјуг

KiMRakićformiranje vladeSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva