:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 14, 2022   17:17

0

121

Rama: Sporazumi nastavak promocije partnerstva u okviru Otvorenog Balkana

Predstavnici vlada Severne Makedonije i Albanije potpisali su danas u Skoplju, nakon druge zajedničke sednice vlada dveju država, više sporazuma i memoranduma u sferama evropskih integracija, odbrane, bezbednosti, energetike, infrastrukture, kulture, železničkom saobraćaju i borbi protiv međunarodnog kriminala, što je, kako su poručili, novi duh saradnje zemalja regiona i nastavka promocije partnerstva u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Kovačevski i Rama su istakli da je cilj obeju država članstvo u Evropskoj uniji, a prema makedonskom premijeru, rok za to je 2030. godina.

„I EU vidi našu posvećenost ekonomskom razvoju i konačno je shvatila da je njen strateški i bezbednosni interes da Zapadni Balkan bude deo Evrope, da zemlje regiona imaju demokratske i progresivne lidere i da je sada trenutak da se obezbedi zaokruživanje evropske porodice. Ne smemo da propustimo ovaj zamah i ispunili smo sva obećanja do sada. Otvaranje pregovora je ogroman uspeh za sve nas. Priznanje makedonskog jezika i identiteta od strane EU je bilo veoma važno, pregovori su bili teški i bolni, ali smo uspeli da postignemo ono za šta smo se borili", rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za noviare sa Ramom.

Sve ovo nam je, kazao je, otvorilo prostor da preduzmemo preostale korake koji slede u parlamentu, a sve u cilju okončanja pristupnih pregovora sa EU do 2030.

"Nema više mesta za izgovore. Očekujem da svi poslanici budu na visini zadatka", rekao je Kovačevski, preneli su prištinski mediji.

Kovačevski je rekao da je optimista da skupština ima kapacitet da donese odluku o nastavku evropskog puta.

Rama je rekao da inicijativa Otvoreni Balkan dala dokaze u brojkama i da je dovoljno pogledati uvoz i izvoz da se vidi da postoji porast koji prevazilazi trend poslednjih godina. 

"Za mene je to jasan pokazatelj potencijala za dalji razvoj odnosa između dve zemlje", rekao je Rama i istakao da veruje da je jedini pravac gledati napred, a ne nazad.

Rama je rekao i da je ujedno od glavnih pitanja u ovom trenutku, za obe zemlje, energetika.

"Hidroenergija, solarna energija, tečni gas, u ovom segmentu smo najavili veliki broj partnerstava. Razgovarali smo sa premijerom na ovu temu i uvereni smo da je jedinstvo snaga. Ovde na Balkanu nemamo ništa protiv da se bavimo prošlošću, ali buducnost je malo teška i opasna za nas. Moramo da se pripremimo, naučimo da živimo u svetu globalnih pretnji i sadašnje probleme ćemo prevazići sinergijom i zajedničkim radom u oblasti energetike, hrane, infrastrukture...“, rekao je Rama.

Jedan od sporazuma koji su danas potpisani odnosi se na vraćanje nelegalno izvezenih ikona. Dokument omogućava povratak 21 ikone manastirima u zemlji.

Rama je rekao da Albanija preuzima obavezu za projekat "suve luke" koji će biti sproveden preko holandske kompanije, koja je projektovala novu komercijalnu luku, ali i vojnu infrastrukturu u Draču, kao i , kako je rekao, suvu luku u Prištini.

"Na ovaj način mislimo da stvaramo kompleksnu infrastrukturu kako bismo povećali obim interakcije između naših zemalja, što je bio naš prioritet, ali i prioritet inicijative Otvoreni Balkan i Berlinskog procesa", rekao je Rama.

Rama je ocenio da su bilateralni odnosi dveju država nikad bolji i istakao da je Otvoreni Balkan već počeo statistički da opravdava svoj cilj.

Izvor: T a n j u g

Edi RamaKovačevskiAlbanijaMakedonijaOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva