:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

Novembar 17, 2020   17:29

0

225

Ranković: Saradnja Srbije i SAD će ići uzlaznom putanjom

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane, Milan Ranković, rekao je danas na panelu pod nazivom „Jačanje strategije odbrane između Srbije i SAD“, da će se saradnja sa SAD nastaviti uzlaznom putanjom, bez obzira na to koja administracija bude u Vašingtonu.

Upitan zašto je odnos građana Srbije prema NATO loš, Ranković se osvrnuo na NATO bombardovanje.

"Prvo bih naglasio da su to istraživanja koje su sprovele agencije za istraživanje javnog mnjenja. Bez obzira na to što je veliki broj građana protiv ulaska u NATO, taj procenat je značajno manji kada govorimo o uzajamnoj saradnji sa SAD. Kada je reč o saradnji sa SAD, 63 odsto građana Srbije podržava saradnju, a 17 odsto je neopredeljeno", rekao je Ranković na „Beogradskoj NATO nedelji", koju organizuje CEAS.

On je naglasio da, zbog NATO bombardovanja 1999. godine, "ne treba očekivati da će se u skorije vreme promeniti odnos građana Srbije prema Alijansi".

"Ipak, odnos sa SAD su druga stvar, gledaju se u mnogo pozitivnijem tonu. Napredak nece biti zaustavljen, imamo uzlazni trend", dodao je on.

Ranković podseća na dobru saradnju koju Srbija ima prethodnih godina sa zvaničnim Vašingtonom.

"Istakao bih da se od marta ove godine, međunarodna saradnja sa inostranim silama odvijala u teškim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Na snazi je odluka Vlade Srbije da se na šest meseci suspenduje saradnja, dok traje pandemija. Strateško opredeljenje Srbije je da se održi vojna neutralnost. Želimo da budemo prepoznati na taj način kod međunarodnih organizacija", kazao je on.

"Vodimo politiku na uravnotežen način kako ne bi došlo do odstupanja od proklamovane neutralnosti. Saradnja Srbije i NATO je dobra, ali naš spoljnopolitčki cilj nije punopravno članstvo u Alijansi. Naša saradnja se ogleda kroz Partnerstvo za mir, gde mi možemo sami da biramo aktivnosti koje ćemo da realizujemo sa NATO, ali i sa njenim članicama. Ministarstvo odbrane će da podržava sve inicijative i oblike saradnje koje pozitivno utiču na mir i stabilnost u regionu", naglasio je Ranković.

Ministarstvo odbrane Srbije posebnu pažnju daje na saradnju sa EU, NATO i svim međunarodnim silama sveta.

"Zalažemo se na nastavak učešća u međunarodnim akcijama. Od važnosti je da nastavimo saradnju sa SAD, Rusijom, Kinom...Važno je istaći da je odnos sa SAD ključan za stabilnost, za napredak i mir na čitavom Balkanu. Svedoci smo da se poslednjih godina intenziviraju ekonomski odnosi - beležimo porast investicija, vojna saradnja se odvija duži niz godina i to je najizraženiji deo bilateralnih odnosa dve zemlje, a to mišljenje dele i kolege iz SAD", kazao je Ranković.

Godišnje zajednički realizujemo, naveo je, preko 100 aktivnosti - tu spadaju vežbe, usavršavanje u okviru međunarodnog programa obrazovanja i školovanja, i još neki vidovi saradnje.

Kada je reč o vojno-ekonomskoj saradnji, Ranković ističe "nabavku vojne opreme od SAD, a u okviru vojno-obrazovne saradnje, pripadnici vojske Srbije se školuju na svim nivoima."

"Tu je i vojno-medicinska saradnja, Srbija i država Ohajo imaju zajednički program, koju i SAD označava kao jednu od najznačajnijih. Planiramo da povećamo ucesće u saradnji i vežbama", rekao je Ranković.

Ranković posebno ističe ulogu SAD "kao osnivača, člana i podržavaoca više regionalnih sporazuma."

"Srbija je član svih regionalnih inicijativa. Sve te inicijative su dovele do konkretizacije vrlo bitnih regionalnih projekata. Takav jedan projekat su balkanske vojnomedicinske snage koje deluju u okviru Zapadnog Balkana", kaže Ranković.

Jedna od tema na panelu bila je i pitanje Kosova i Metohije, gde je Ranković podsetio da se "stavovi Srbije i SAD ne podudaraju".

"Pitanje KiM je najveći spoljnopolitički izazov i tu imamo suprotstavljene stavove. Uprkos tome, Srbija vidi SAD kao jednog od klučnih partnera u procesu postizanja trajnog rešenja na Kosovu i Metohiji".

Rusija je najavila otvaranje kancelarije ministarstva odbrane u Srbiji, ali pregovori na tu temu sa Rusijom još nisu počeli, objašnjava Ranković.

"Otvaranje ruske kancelarije neće izazvati zabrinutost nijednog partnera. Slična kancelarija je otvorena 2007. godine u ambasadi SAD u Beogradu, a niko nas ništa nije pitao. Od tada nismo dobili nikakav signal zabrinutosti od Rusije i Kine. Ruska kancelarija neće ugroziti bilo koju saradnju i izazvati brigu kod bilo kog partnera sa kojim Srbija sarađuje", zaključio je Ranković.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva