:

:

TV Most

Foto: Getty images

clock

Oktobar 11, 2019   12:45

0

174

Reakcije na dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Nakon odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodeli austrijskom piscu Peteru Handkeu stižu reakcije iz regiona.

Austrijska kancelarka Brigite Birlajn i šef austrijske diplomatije, ministar kulture Aleksander Šalenberg, naglasili su da je "Handke zaslužio nagradu i da je Nobelova nagrada dostojno priznanje njegovog književnog izvranrednog talenta".

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je da je "ovo srećan dan za austrijsku literaturu, ali i književnost uopšte".

"Mnogo mu dugujemo, nadam se da on to zna", istakao je predsednik Austrije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi, ističući da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena i navodeći da su svi građani Republike Srpske sa oduševljenjem primili tu vest.

"Posebna osećanja i poštovanje prema Vama, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svetu čutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji", naglasio je Dodik.

Majke Srebrenice saopštile su da će Komitetu za književnost Švedske akademije nauka uputiti pismo i tražiti da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada.

Izvor: RTS

HandkeNobelova nagrada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva