:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2020   18:04

0

198

Region: Korona nastavlja da bukti

U Crnoj Gori su noćas stupile na snagu pooštrene antipandemijske mere, a predsednik Lekarske komore Aleksandar Mugoša kaže da strahuje da se sa tim merama zakasnilo i da zdravstvenom sistemu preti kolaps.

 

„Do sada se 215 inficiranih i obolelih lekara obratilo Lekarskoj komori za pomoć", kazao je Mugoša i dodao da su nažalost izgubili i nekoliko lekara.

Apelovao je na vladu i ministrarstva zdravlja i finansija da nađu neki model da se lekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

„Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, obolelih i nažalost umrlih građana Crne Gore", rekao je Mugoša, preneo je portal RTCG.

Prema njegovim rečima, epidemiološka kriza ugrožva zdravlja nacije, jer veliki broj građana koji boluju od drugih bolesti ne može da adekvatno da se leči.

„Kolaps zdravstvenog sistema je onaj trenutak kada ne budemo mogli da pomognemo svima, čak i ni onim najugroženijim. Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih lekara i medicinskog osoblja“, naveo je Mugoša, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Istakao je da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj građana, pa su oni prinuđeni da odlaze u privatne bolnice, što mnogim građanima nije dostupno zbog loše materijalne situacija.

Upozorio je i da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu.

Podsetio je da u Crnoj Gori ima 50.000 pacijenata sa dijabetesom, a tu su, kaže, i onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao i kardiovaskularni bolesnici.

U Crnoj Gori preminulo pet pacijenata, novozaraženih 596

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata registrovano pet smrtnih slučajeva i 596 novozaraženih osoba, na testirana 1.484 uzorka na novi korona virus, saopštio je večeras Institut za javno zdravlje.

Najviše novozaraženih je u Podgorici - 360.

Od pet preminulih najmlađi pacijent je imao 62 godine, a najstariji 85.

Ukupan broj preminulih od posledica korona virusa je od juna 387, a od početka godine 396.

U Hrvatskoj 33 smrtna slučaja i 1.313 novozaraženih osoba

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 1.313 novih slučajeva zaraze korona virusom i 33 preminule osobe, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je u Hrvatskoj 15.699. Među njima je 1.816 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratorima 191 pacijent.

Od 25. februara u Hrvatskoj je do danas ukupno registrovano 85.519 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 1.082 preminulo, ukupno se oporavilo 68.738 osoba od toga 2.507 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 35.071 osoba.

Do danas je ukupno testirano 624.393 osoba, od toga 4.861 u poslednja 24 sata.

Fuhs: U Hrvatskoj zaraženo 1.366 učenika i 549 nastavnika

Hrvatska ima 1.366 pozitivnih učenika i 549 pozitivnih nastavnika na korona virus, izjavio je danas ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuhs.

On je novinarima u Zagrebu rekao da je još u uverenju da ne treba prelaziti na onlajn nastavu, osim u slučajevima kad situacija u određenoj školi to izričito ne bude zahtevala.

Rekao je da su najčešće na onlajn nastavi one škole u kojima je došlo do takvih problema da je samo održavanje nastave dovedeno u pitanje.

Naveo je da će u narednih nekoliko dana vrlo intenzivno pratiti šta će se događati.

U izjavi za HRT Fuhs je rekao da ne treba pribegavati paničnim odlukama jer su takve odluke najgore.

Ðikić: Hrvatska još nije dostigla vrhunac epidemije

Hrvatski naučnik sa Gete instituta u Frankfurtu Ivan Ðikić smatra da Hrvatska još nije dostigla vrhunac epidemije korona virusa i da on tek predstoji.

Prema njegovim rečima, svi podaci ukazuju da je Hrvatska verovatno još uvek na uzlaznom delu većeg talasa pamdemije jesen-zima.

Ukazuje da upravo zbog toga treba biti vrlo pažljiv i dobro se pripremiti tehnologijama, merama, zdravstvenim sistemom i pravilnim komuniciranjem na dugotrajniju borbu s ovim virusom.

O tome je, ukazuje, vrlo argumentirano govorila nemačka kancelarka Angela Merkel u svom obraćanju.

Dodao je i da Hrvatska nema kontrolu nad ovom panedmijom jer se virus "širi puno brže nego što govore podaci testiranja.

Iako, kaže, mnongo zemalja već kreće u delimični ili potpuni "lockdown", Hrvatska im se još nije priključila, a Ðikić se sa tim ne slaže.

Kao posledicu izbegavanja zaključavanja, Ðikić vidi u velikom broju umrlih, koji je 10 puta viši u odnosu na proletos.

Umesto da, kako kaže, Vlada Hrvatske objavi jasno da je to njena zvanična strategija i da se preuzmu rizici, vlast uverava građane da to nije istina i da su do sada preduzete mere dobre, kao i da smanjuju širenje zaraze.

Od korone u Sloveniji obolelo još 501, preminule 34 osobe

U poslednja 24 sata od korona virusa u Sloveniji obolela je još 501 osoba, dok su 34 pacijenta preminula od posledica bolesti, saopštila je danas slovenačka vlada.

Testirano je znatno manje osoba - 1.792, a pozitivno je 28 odsto testiranih, prenosi portal 24UR.

Trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 1.264 obolelih, od kojih je 207 na intenzivnoj nezi.

Od danas nove mere u Sloveniji

Vlada Slovenije je na Tviteru objavila upozorenje da od danas važe nove pooštrene mere zaštite od širenja zaraze.

Udeo pozitivnih testova je u nedelju bio skoro 28 odsto. Broj hospitalizovanih pacijenata sa covid -19 povećao se za tri u odnosu na subotu, kada je 1261 lečeno u bolnicama, a za šest na odeljenjima intenzivne nege. Otpušteno je 38 pacijenata na kućnu negu.

U Sloveniji je trenutno 19.325 aktivnih slučajeva infekcije, a 14-dnevna incidencija infekcija na 100.000 stanovnika iznosi 922. Do sada je potvrđeno 55.543 novih infekcija koronavirusom, a 831 pacijent je umro.

Epidemiolozi upozoravaju da nove restrikcije, koje je Vlada Slovenije uvela prošle nedelje, neće odmah dati rezultate i da sa ocenama stanja treba pričekati.

U Sloveniji su od danas stupile na snagu neke od pooštrenih mera zatvaranja, pa tako ne rade trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne životne potrepštine, zaustavljen je sav javni saobraćaj, osim za takozvane "radničke autobuse", ali uz ograničenu popunjenost i sve zaštitne mere.

Oni koji koriste privatne automobile za odlazak na posao moraju voditi računa da se sa njima smeju da voze samo kolege sa kojima rade u istoj prostoriji.

Ove pooštrene mere trajaće dve sedmice.

I dalje su na snazi odredbe o zabrani kretanja izvan matičnih opština, kao i napuštanje domova u noćnim satima. Od petka je zabranjeno svako okupljanje i druženje ljudi van porodičnog kruga, i rigorozno pooštren režim prelaska granice za slovenačke državljane i strance.

U okviru oštrijih mera za sprečavanje širenja korona virusa, danas na snagu stupaju promene u vezi sa prelaskom državne granice. Vlasništvo nad nekretninom ili brodom u susednoj državi više nije među izuzecima za prelazak granice bez karantina.

Međutim, izuzetak za održavanje kontakta sa članovima uže porodice moguć je samo u drugoj EU ili državi članici Šengena. Izuzeće važi za prekogranične dnevne radne migrante koji su zaposleni u nekoj od država članica EU ili u šengenskom području i ograničeno je na 14 sati nakon prelaska granice.

Do sada su izuzeci od obaveznog karantina obuhvatali prelazak granice zbog hitnih ličnih stvari ili hitnih poslovnih razloga, koji nisu trajali duže od 48 sati. Ovo izuzeće sada se primenjuje samo na poslovne razloge, a vremensko ograničenje je smanjeno na 12 sati.

U BiH 74 smrtna ishoda i 733 novozaraženih

U poslednja 24 sata u BiH, sa Brčko distriktom, registrovano je 74 smrtnih slučajeva i 733 novozaraženih korona virusom.

Ukupno je testirano 2.160 uzoraka, od kojih je samo u Federaciji BiH testirano 1.250 uzoraka i evidentirano 47 smrtnih ishoda i 430 pozitivnih osoba na korona virus.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10.

Kako je saopštio federalni Zavod za javno zdravlje, do sada je u tom entitetu testirano ukupno 246.602 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 46.092 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečeno je 25.699 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabeležen kod 786 pacijenata.

Trenutno je aktivno 19.206 slučajeva pozitivnih osoba.

Sa današnjim danom ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.187.

U Brčko distriktu je testirano sedam osoba i svi su pozitivni na korona virus, a registrovan je i jedan smrtni slučaj.

U Republici Srpskoj 26 smrtnih slučajeva i 296 novozaraženih

U Republici Srpskoj je u poslednja 24 sata registrovano 26 smrtnih slučajeva i 296 novozaraženih korona virusom, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Novozaraženi su identifikovani među 903 analizirana uzorka.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke - 118.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 25.456 slučajeva virusa korona, a preminule su 733 osobe.

Od virusa korona do sada su se oporavile 10.294 osobe, a testirane su 120.954 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 1.250.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 14.563 osobe, a nadzor je završen kod 82.508 osoba.

Izvor: RTV, T a n j u g

RegionkoronavirusHrvatskaCrna GoraBiHRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva