:

:

TV Most

clock

Decembar 30, 2020   12:14

0

159

Region: U Sloveniji 2.413 novozaraženih, preminulo 36 osoba, u Srpskoj 195 novoobolelih, BiH čeka 1,2 miliona vakcina

U Sloveniji je u poslednja 24 sata posle više od 13 hiljada testova, većinom brzih antigenskih, potvrđeno 2.413 novih zaraza korona virusom, a još je 36 osoba umrlo od posledica Kovid-19, objavilo je danas ministarstvo zdravlja Slovenije.

Posle obrađenih 5.764 PCR testa otkriveno je1.848 zaraza, što znači da je pozitivnih testova bilo 32,1 odsto. Još 562 zaraza potvrđeno je brzim antigenskim testovima, uz udeo pozitivnih slučajeva 7,6 odsto.

Trenutno je aktivnih 19.284, što je 1,6 odsto više nego dan ranije.

Povećan je za 2,8 odsto prosečni broj dnevnih zaraza u toku proteklih sedam dana, koji iznosi 1.389.

Od posledica Kovid-19 do sada je umro 2.631 pacijent.

Hospitalizovanih je manje u odnosu na dan ranije pa je u kovid bolnicama trenutno 1170 obolelih od čega je 203 na intenzivnim odeljenjima.

Masovno testiranje brzim antigenskim testovima nastaviće se i dva poslednja dana u ovoj godini, najavila je Vlada Slovenije, prenela je Hina.

Na uzimanje brisa za brzi antigenski test nije se potrebno niti posebno naručivati, a sa sobom treba poneti samo knjižicu zdravstvenog osiguranja.

Slovenija: Delimične mere karantina produžene do 7. Januara

Slovenačka vlada usvojila je odredbu o produžavanju deliminičnih mera karantina do 7. januara, od kojih će biti izuzete esencijalne radnje poput prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi, prenosi STA.

Odluka predviđa da će od mera biti izuzeti objekti koji prodaju hranu, sredstva za higijenu, apoteke, prodavnice sa medicinskim i ortopedskim pomagalima, poljoprivredne prodavnice, benzinske pumpe, finansijsko-uslužni sektor, pošte i službe za dostavu.

Tokom delimičnih mera karantina moći ce da rade i terapeuti, a biće dozvoljeno i lično preuzimanje hrane i poručenih proizvoda, izuzev alkoholnih pića.

Delimične mere karantina na snazi su u vremenu između šest sati ujutru i devet sati uveče, tokom kojeg nije dozvoljeno konzumiranje hrane i pića na javnim mestima. Dozvoljen je rad i pijaca, trafika i frizerskih salona.

Objekti kojima je dozvoljeno da rade moraju da obezbede najmanje 30 metara kvadratnih po mušteriji i da ispoštuju sve anti-epidemiološke preporuke.

Odluka stupa na snagu u četvrtak i važiće tokom sedam dana.

U vremenu između devet sati uveče i šest sati ujutru i dalje je na snazi policijski čas. Okupljanja na javnim mestima nisu dozvoljena, a iz dva domaćinstva može da se sastaje najviše šest osoba. Proslave, žurke i venčanja su takođe zabranjeni.

U Republici Srpskoj 15 smrtnih slučajeva i 195 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj prijavljeno je 15 smrtnih slučajeva i 195 novozaraženih osoba korona virusom, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Preminulo je devet žena i šest muškaraca, srednje i starije životne dobi.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 36.836 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 1.763 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.

Od novog virusa u Republici Srpskoj do sada se oporavilo ukupno 23.248 osobe, a testirano je ukupno 160.943 osoba.

Hospitalizovana su 822 pacijenta.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 7.918 osoba, a nadzor je završen kod 118.470 osoba.

Vakcinacija u Crnoj Gori krajem januara

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović izjavila je danas da bi vakcinacija protiv korona virusa u Crnoj Gori mogla da počne krajem januara.

Vakcinacija je dobrovoljna, rekla je ona na konferenciji za štampu i dodala da očekuje da će odziv građana biti dobar.

Nije mogla da precizira koliko vakcina stići u prvoj nabavci, kao ni od kojeg proizvođača.

Borovinić Bojović je navela da Vlada ima intenzivne kontakte sa EU, ali i sa proizvođačima vakcina, kako bi one što pre stigle u Crnu Goru.

“Ako pregovori budu nastavljeni ovim tempom možemo da očekujemo da bi krajem januara vakcinacija u Crnoj Gori mogla da počne”, navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim rečima, u prvom planu je dogovoreno da će biti vakcinisani stariji od 80 godina, nakon toga stariji od 65 godina, osobe u straračkim domovima, zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane i nakon toga kreće ostala vakcinacija koja će takođe ići po prioritetima.

"Informacije sa terena govore da se i odnos građana prema vakcinaciji menja na bolje, imajuću u vidu interval od oktobra do decembra i da sada imamo bolji odgovor građana na ponuđenu vakcinaciju", poručila je Borovinić Bojović. 

Zvizdić: Bez odlaganja nabaviti vakcine za najugroženije

Poslanik u državnom parlamentu BiH, bivši predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić, uputio je inicijativu kojom traži da Ministarstvo civilnih poslova bez odlaganja započne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

"Novom poslaničkom inicijativom želim da omogućim da rizične grupe dobiju vakcinu što pre. Podržavam COVAX instrument, ali BiH je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine", napisao je Zvizdić na svom Tviter nalogu.

U inicijativi Zvizdić obrazlaže da COVAX mehanizam nije doneo očekivane rezultate, a da bi prema neslužbenim informacijama, zbog proceduralnih propusta, BiH mogla među poslednjima dobiti ove vakcine.

"Ako budemo zavisili samo od COVAX instrumenta, realno je očekivati da ni u 2021. godini nećemo pandemiju korona virusa moći da stavimo pod kontrolu i vratitimo se normalnom životu", upozorio je Zvizdić.

Dva potencijalna rešenja su - da se ide u direktne pregovore sa kompanijama proizvođačima, a drugo bi bilo korišćenje IPA II pristupnog instrumenta EU, naveo je, između osalog, Zvizdić.

BiH čeka 1,2 miliona vakcina

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor i uplatila avans za 1.232.000 doza vakcina, dok će Evropska unija za zemlje zapadnog Balkana obezbediti vakcine u iznosu od dodatnih 70 miliona evra.

Vakcine su naručene putem mehanizma Kovaks (COVAX). Ove vakcine treba da pokriju vakcinaciju 20 odsto stanovništva Bosne i Hercegovine, a najavljena je i kupovina dodatnih količina vakcina, prenele su Vijesti.ba.

U skladu sa relevantnim procedurama Kovaksa, vakcine će biti postepeno isporučivane zemljama, kako budu dobijale sertifikate/dozvole za upotrebu Svetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lekove i Agencije za lekove u određenoj državi. Kada je u pitanju BiH, nabavku vakcina koordinira Ministarstvo civilnih poslova.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, portal podseća da je u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, već počela isporuka vakcina, dok je Srbija, pored učešća u Kovaksu, sklopila i direktne komercijalne sporazume o nabavci sa proizvođačima vakcina.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine su u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom i zemljama članicama EU u cilju obezbeđivanja dodatnih količina vakcina kroz mehanizme EU.

Na sastanku zamenice predsedavajućeg Saveta ministara i ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem 18. decembra 2020. godine, glavna tema je bila obezbeđivanje dodatnih količina vakcina, koje treba da budu isporučene u što kraćem roku.

Evropska komisija je u ponedeljak, 28. decembra usvojila odluku o dodeljivanju 70 miliona evra zemljama zapadnog Balkana, u okviru instrumenta IPA II za nabavku vakcina, a u okviru mehanizma nabavke EU. Cilj tog paketa je da se omogući zemljama zapadnog Balkana što skoriji početak vakcinacije, posebno najugroženijih kategorija stanovništva.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine obavljaju ubrzane pripreme, kako bi se stvorili preduslovi za prijem vakcine i početak vakcinisanja, saopšteno je iz Ministartsva spoljnih poslova BiH.

Izvor: Танјуг

koronavirusregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva