:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 17, 2021   16:11

0

102

Relaksacija odnosa SAD i Rusije povoljnija i za pregovore o KiM

Za Jugoistočnu Evropu načelno je dobra vest to što postoje dva kanala komunikacije SAD i Rusije, ocenila je danas osnivač Centra za evroatlantske studije Jelena Milić dodajući da se svaka relaksacija odnosa između dve zemlje članice SB UN može iskoristiti povoljno za pregovore o Kosovu i Metohiji.

Milić, komentarišući sastanak američkog i ruskog predsednika, Džo Bajdena i Vladimira Putina, podseća da i SAD i Rusija u Jugoistočnoj Evropi imaju svoje interese i precizira da se u jednom kanalu komunikacije izražavaju oštra neslaganja oko nekih stvari, dok se u drugom može pričati o svim strateškim temama.

"Kada dve zemlje članice SB UN u jednom relativno optimističnom i kulturnom tonu završe ovakve samite to je bitno i za Srbiju", kazala je Milić za Tanjug.

Prema njenim rečima, za našu zemlju to je bitno imajući u vidu da se pitanje statusa Kosova ne može rešiti bez Saveta bezbednosti UN.

"Stavljanje Srbije između čekića i nakovnja, političkog istoka i političkog zapada, zemalja članica SB je za Srbiju iznurujuće i svaka relaksacija, makar u nekoj drugoj temi, između super sila može povoljno da se iskoristi i za pregovore o Kosovu", kaže Milić.

Kada je reč o samom susretu dva predsednika, MIlić kaže da je dobro što je Putin rekao da misli da Bajden nema ništa lično protiv Rusa, kao i to što je Bajden rekao da nije išao da razgovara protiv Rusije, već za interese SAD.

Milić pretpostavlja da su jedni drugima iza zatvorenih vrata rekli šta su to crvene linije.

Smatra i da je sam sastav delegacija bio izuzetno zanimljiv te dodaje da se iz njega moglo primetiti da će Viktorija Nuland biti izuzetno važna osoba i za odnose sa Rusijom i Ukrajinom, dok je s druge strane prisustvovao i načelnik ruskog Generalštaba.

Kako kaže, odsustvo načelnika američkog Generalštaba može da se objasni time što je Bajden rekao da su procene da su ruske institucije, a ne solo hakeri, uključeni u nedavne sajber napade, pogotovu onog koji se ticao sajber napada na instalacije američke vojske.

Iz sastava ruske delegacije moglo se proceniti da je Sirija bila jedna od važnih tema, kaže Milić i dodaje da se takođe moglo zaključiti da Dmitrij Peskov nego je mnogo više u Putinovoj hijerarhiji.

Milić ističe da je vrlo dobro što je izašlo zajedničko saopštenje o značaju strateške stabilnosti u kojem je, kako smatra, ključna reč predvidljivost.

"To je olakšanje za sve nas, od pandemije, sajber napada, finansijskih kriza, javnost zaboravlja koliko je nuklearno oružje i dalje prisutno, koliko ga sada imaju i druge zemlje koje ga tokom hladnog rata nisu imale ili pokušavaju da do njega dođu nestabilne zemlje, nedemokratske zemlje ili zemlje koje nemaju takvu vrstu istorije nuklearnih sporazuma i sporazuma o kontroli i neširenju nuklearnog naoružanja kao što imaju Rusija i SAD", navodi.

Ono što Milić vidi kao jako dobru vest jeste obnova sporazuma o nuklearnom naoružanju (START) i to što su se obe strane saglasile da u nuklearnom ratu nema pobednika i da ne sme da se vodi ni po koju cenu.

Pretpostavlja da je jedna od tema bila i način uključenja Kine u sporazume o nuklearnom oružju, kao i da je tema bila uslov i mogućnost povratka SAD u sporazum o kontroli nuklearnog programa u Irana i mogućnosti provere sporazuma što će, dodaje, biti jedan od ključnih parametara na osnovu kojih ćemo proceniti da li će ovo biti uspešan ili neuspešan samit.

Milić primećuje da je Bajden napadnut da je suviše ustupaka napravio Putinu i podseća da je i sam Bajden rekao da nije stvar poverenja, odnosno da ne ide na poverenje, već na mehanizme i na proverljivost.

Treba imati u vidu i koliko su teške američke sankcije protiv Rusije, kaže Milić i dodaje da je poslednjih par godina na globalnom nivou, prosečan BDP bio oko 2,3 odsto, a da od sankcija koje su Amerikanci uveli Rusiji, ruski BDP iznosi svega 0,3 odsto.

"Tu nema zbora, tu se slažu i ruski zvaničnici da se ruska ekonomija neće oporaviti dok god postoje sankcije, dok Ameriku sankcije prema Rusiji ne mogu mnogo da pogode. To je jedna poluga moći koju SAD imaju, a druga je ta što SAD ima iza sebe institucionalne saveznike što Rusija nema", kaže Milić.

U tom smislu, primećuje da je Bajden na susret došao posle dobrog samita G7, dogovora o vakcinalnoj diplomatiji, posle Samita EU - SAD gde je posle 16 godina konačno završen ogroman trgovinski spor između evropskih i američkih avio kompanija i posle relativno dobrog samita NATO.

Kada je reč o otopljavanju odnosa između SAD i Rusije, Milić kaže da bi bilo dobro za ceo svet da dođe do toga.

Izvor: Танјуг

KiMSADRusijaMilićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva