:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2023   15:15

0

130

Rode: Prištinske vlasti bez odlaganja da vrate zemljište manastiru Visoki Dečani

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da prištinske vlasti treba da sprovedu bez odlaganja odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Zahvaljujući izveštaju pravnih stručnjaka Saveta Evrope o usklađenosti političkog i pravnog sistema KiM sa standardima SE, postoje dobre i loše vesti, napisao je on na platformi X (Tviter)

"Dobre vesti su: zakonska pravila su generalno u skladu sa međunarodnim standardima. Loše vesti: nesprovođenje odluke Ustavnog suda u Dečanima označava očigledno kršenje vladavine prava", istakao je Rode.

On je naveo da su dve preporuke izveštaja o vladavini prava za KiM - sprovesti bez odlaganja odluku o Dečanima i u potpunosti poštovati nezavisnost pravosuđa, uključujući uzdržavanje od nepotrebne kritike koja podriva poverenje u pravosuđe.

Rode je napisao da eksperti opisuju KiM kao "funkcionalnu demokratiju" i vrednuju moderan ustav sa "jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa". 

Ali, kako je naveo, oni takođe, ukazuju na oštre kritike na račun predstavnika pravosuđa i institucija od strane političara na visokim funkcijama.  

"Sve u svemu, izveštaj daje pomešanu sliku, ukazujući na visoke pravne standarde koji se ne primenjuju uvek u potpunosti", naglasio je Rode i dodao da mu  je kristalno jasno da je potrebna hitna implementacija, kao što je to više puta zahtevala međunarodna zajednica, da bi se uspešno unapredila kosovska ponuda za članstvo"

Izvor: T a n j u g

KiMRodeVisoki Dečani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva