:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2019   20:28

0

112

Rusija se vratila u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, Ukrajina opozvala svog izaslanika

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je rusku delegaciju da učestvuje u junskom zasedanju. Rezolucija tim povodom je bila usvojena kasno sinoć, nakon devet sati diskusije. Ukrajina je odlučila da opozove svog izaslaniika.

„Pravo članova da glasaju, da govore i budu predstavljeni u skupštini i njenim organima ne mogu biti suspendovana niti poništena u kontekstu osporavanja ili revidiranja ovlašćenja“, navodi se u tekstu dokumenta.

Kako se naglašava, „osnovna prava ne mogu biti ni na koji način sankcionirana“. Ipak, kao i pre, ostaje mogućnost osporavanja ovlašćenja delegacije.

Kako se naglašava, ukrajinska, britanska, gruzijska delegacija su poslali 222 amandmana na rezoluciju, od kojih je samo jedan bio usvojen.

Ruska delegacija je već stigla u Strazburg i podnela zahtev za potvrdu svojih ovlašćenja u skupštini.

Pre pet godina, Rusiji je oduzet mandat u PS SE u vezi sa događajima u Ukrajini i povratkom Krima u sastav Rusije. Moskva je povukla svoju delegaciju, a takođe je prestala da plaća doprinose. Organizacija je nedavno predstavila rezoluciju o vraćanju ovlašćenja Rusiji.

Ukrajina opozvala svog izaslanika u Savetu Evrope

Ukrajina je odlučila da opozove svog izaslaniika u Savetu Evrope, posle odluke kojim se omogućava povratak Rusije u to telo, napisao je na svom Fejsbuk profilu ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin.

"Savet Evrope je izgubio naše poverenje i biće krajnje teško da ga ponovo zadobije. Od lidera u zaštiti ljudskih prava, ta organizacija se pretvorila u običnog menadžera i to mediokritetskog", napisao je Klimkin, prenosi Tas.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope odobrila je rezoluciju kojom se Rusiji omogućava da učestvuje na junskom zasedanju Skupštine.

Rezoluciju je podržalo 118 članova, 62 su bila protovi, dok je 10 bilo uzdržano.

Ukrajinska, britanska, gruzijska delegacija su poslali 222 amandmana na rezoluciju, od kojih je samo jedan bio usvojen.

Pre pet godina, Rusiji je oduzet mandat u PS SE u vezi sa događajima u Ukrajini i pripajanju Krima Rusiji.

Izvor: Novosti,Sputnik

RusijaSavet Evrope
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva