:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2024   15:41

0

51

Ruska Duma usvojila tekst o 25. godišnjici NATO bombardovanja SR Jugoslavije

Ruska Državna duma usvojila je na plenarnoj sednici nacrt teksta dokumenta kojim će se obratiti Ujedinjenim nacijama povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

U tekstu se navodi da se oba doma Savezne skupštine Rusije obraćaju UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država sa pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine, kako se ističe, u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mere kako bi se zemlje članice Alijanse pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju na SRJ.

Ukazuje se da je nekažnjivost NATO agresije na Jugoslaviju stvorila pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod, kako se navodi, "maskom izjava o borbi za vrednosti slobode i demokratije", prenela je agencija RIA Novosti.

"Uverenje kolektivnog Zapada u svoju nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do stvaranja neonacističkog režima u Ukrajini koji je posle državnog udara 2014. postavio kurs za sprovođenje politike genocida nad ruskim stanovništvom i pokretanje oružanog sukoba na teritoriji ove zemlje", navodi se u nacrtu rezolucije.

Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN,  trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine. NATO bombardovanje dovelo je do smrti više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, i štete od 100 milijardi dolara, a lekari beleže posledice upotrebe osiromašenog uranijuma, odnosno porast broja obolelih od raka, napominje ruska agencija.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je ranije da će, na zahtev Moskve 25. marta, biti održana sednica Saveta bezbednosti povodom 25. godišnjice od agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Zaharova: Rusija nikada neće zaboraviti da je Kosovo Srbija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija nikada neće zaboraviti da je Kosovo deo Srbije.

Uoči sutrašnje posete srpskog šefa diplomatije Moskvi, Zaharova je rekla da će Rusija nastaviti da pruža podršku Beogradu u njegovim legitimnim zahtevima da se zaštite prava Srba na Kosovu.

Zaharova je podsetila i na razmere NATO bombardovanja SR Jugoslavije, kada je  za 11 nedelja, kako je rekla,  na suverenu evropsku republiku ispaljeno  3.000 krstarećih projektila, a bačeno je 80.000 tona bombi, uključujući kasetne granate, čime je NATO pokazao  svetu šta zapravo znači "humanitarna intervencija".

Izvor: RTS; Foto: Profimedia

RusijaZaharovaKosovoNATO agresijaSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva