:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 05, 2019   15:40

0

218

Ružić: Digtalizacija javne uprave štedi vreme i novac

Građani Srbije u više od milion i po slučajeva nisu morali da odlaze na šaltere po “papirna” dokumenta i to govori da digitalizacija javne uprave znači uštedu novca, energije i vremena, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

“To je digitalizacija u kontekstu javne uprave”, poručio je Ružić na ministarskom panelu u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Najvažnija je, ističe, promena mentaliteta i stava i navodi da je digitalizacija i društveni proces koji mnogo olakšava građanima.

Za reformu javne uprave je naveo da je jedna od tri kriterijuma na našem putu ka EU, te da i u tom smislu treba sagledati samu digitalizaciju.

Podsetio je da je nasleđeno stanje u javnoj upravi bilo neodrživo u 21. veku kako za upravljanje finansijama, kadrovima, politikama u državi, tako i prema građanima.

Istakao je kao ključni momenat usvajanje Zakona o opstem upravnom postupku koji je uveo obavezu da državni organi razmenjuju podatke, a ne da “građani budu naši kuriri”.

“Nakon toga odlučili smo da digitalizujemo rad. Mnoge baze smo povezali sa matičim klnjigama. Zakonom o matičnim knjigama uveli smo obavezu da se sve matične knjige prebace u elektronski oblik. To smo uspešno završili”, kaže Ružić.

U koordinaciji sa MUP-om, Ružić navodi da je i prebacivanje knjige državljana u elektronski oblik privedeno kraju.

“Zakon o elektronskoj upravi je usvojen u Skupštini kao najvažniji zakon koji definitivno unosi obavezu da se moderne tehologije koriste u komunikaciji unutar javne uprave”, navodi Ružić.

Za Zakon o Centralnom registru stanovništa rekao je da treba da predstavlja krunu digitalizacije, kao jedinstvena baza 13 evidencija.

“Uradili smo mnogo kao Vlada na stvaranju servisa ''Bebo, dobrodošla na svet'', e-Zup-a za razmenu podataka iz baza koje smo povezali, e-Inspektor koji je u pilot fazi i koji treba da objedini sve inspekcije”, rekao je Ružić.

Roditelji su, navodi, oslobođeni obaveze da prilikom upisa dece u školu donose izvode iz matičnih knjiga rođenih i potvrde o prebivalištu.

U čitavoj reformi, kaže Ružić, važno je i upravljanje kadrovima.

“Stvaramo sistem zasnovan na kompetencijama, uveli smo novi način vrednovanja rada i napredovanja”, naglašava Ružić.

Ružić je rekao da ima mnogo izazova kada je reč o reformi javne uprave,ali da je navažnije da je došlo do promene stava i da idemo u dobrom pravcu.

"Tome u prilog ide da su zahvaljujući digitalizaiciji državne službe 500.000 puta razmenile dokumente, tako da građani nisu morali da idu po šalterima", rekao je Ružić.

Kaže da je, ipak, strah od reforme javne uprave i dalje prisutan kod dela uprave, to jest, kod gradova i opština, u smislu da li će imati kapacitete i finansijska sredstva.

Istakao je da više nema onog straha kada je reč o reformi javne uprave kao što smo imali ranije, poput domorodaca u filmu "Bogovi su pali na teme" koji se plaše flašice koka-kole.

Ružić je naveo da je Ministarstvo je pokrenulo i Fond za lokal i da je jedan od četiri glavna cilja i uvođenje informacionih tehnologija, na primer, e pisarnica, razmena podataka i drugo.

"Pozitivan primer je Novi Pazar, ima ih još mnogo. Ove godine nastavljamo u tom smislu i oko 50 miliona dinara je tome namenjeno", dodao je Ružić.

Ministar je rekao da je to ministarstvo odobrilo ukupno 52 miliona dinara za osam gradova i opština za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, kako bi građani mogli zahvaljujući digitalizaciji sve poslove sa upravom da završe na jednom mestu.

Izvor: Танјуг

Ružićdigitalizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva