:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2021   9:29

0

169

Ružić: Za medicinare nema studiranja po dualnom modelu

Studiranje po dualnom modelu biće moguće na akademskim i strukovnim studijama od ove jeseni, a jedina polja koja su isključena su polje društveno - humanističkih i polje medicinskih nauka, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

Svi zainteresovani studenti će dobiti informacije o ponuđenim studijskim programima, koji se realizuju po dualnom modelu, u junu ove godine, odnosno nakon što fakulteti podnesu zahteve za akreditaciju određenog studijskog programa, rekao je Ružić za portal Biznis.rs.

On je pojasnio da proces akreditacije traje do 75 dana i da će sve informacije o mogućnostima studiranja po dualnom modelu biti dostupne na veb stranicama fakulteta.

Ružić je istakao da će razvoj dualnih studijskih programa pratiti potrebe privrede, koja je u ovom procesu aktivan učesnik.

"Jedina polja koja su isključena u okviru akademskih i strukovnih studija su polje društveno – humanističkih i polje medicinskih nauka", naglasio je ministar.

Na pitanje da li će studenti unapred moći da znaju ko je poslodavac kod koga će pohađati praktični deo studijskog programa, Ružić kaže da, u skladu sa Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, visokoškolska ustanova zaključuje ugovor o dualnom modelu s jednim ili više poslodavaca.

"Ugovori se sklapaju sa ciljem obezbeđivanja uslova za ostvarivanje svih sadržaja učenja kroz rad, koji su definisani studentskim programom. Visokoškolska ustanova i PKS, najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, objavljuju na svojoj internet stranici osnovne informacije. Raspoređivanje studenata se vrši putem njihovog intervjuisanja od strane poslodavca, pri čemu se usaglašavaju želje studenta sa izborom poslodavca", pojasnio je Ružić.

Izvor: Танјуг

Ružićdualno obrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva