:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 09, 2019   20:31

0

120

Sa Putinom 250 bezbednjaka, deo već došao u Srbiju

Tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, 17. januara, predviđa se najviši nivo bezbednosti, a zajedno sa njim dolazi i 250 ruskih bezbednjaka, od kojih je jedan deo već stigao u našu zemlju, piše Kurir.

Kako navodi list na svom sajtu, reč je o ruskim bezbednjacima koji prate predsednika Putina na svim putovanjima.

Takođe, ističe Kurir, u saradnji ruskih agenata i pripadnika srpske policije i službi bezbednosti, mere obezbeđenja biće podignute na najviši nivo. Ulice kojima bude prolazio ruski predsednik biće zatvorene, šahtovi zavareni, na zgradama će biti ruski i srpski snajperisti, dok će građanima koji stanuju na tim trasama biti naređeno da zatvore prozore i navuku zavese, objašnjavaju bezbednosni stručnjaci za list.

Uoči dolaska predsedničkog aviona Putina, kojeg će po ulasku u srpski vazdušni prostor pratiti avioni srpske vojske do sletanja na beogradski aerodrom, dodaju oni, nebo će za sve letove biti zatvoreno.

Kako ističe list, procenjuje se da će biti angažovano od 4.000 do 7.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Sve bezbednosno interesantne osobe biće proverene, navodi Kurir dodajući da će se pojačati i kontrola kretanja pešaka, naročito na prometnim mestima – železničkoj i autobuskoj stanici, aerodromu i prilazima Beogradu, gde će biti raspoređeni pripadnici Žandarmerije u punoj opremi. List navodi i da će internet komunikacija Srbije i inostranstva biti oštrije nadgledana.

Član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kaže da se uz te, kako kaže, zastarele metode zaštite, koriste i visokosofisticirane mere obezbeđivanja Putina. „Putin je najzaštićenija meta broj jedan u svetu. Sve se proverava. Ljudi iz njegovog obezbeđenja su još pre nekoliko meseci bili u tzv. izvidnici kako bi do detalja pripremili plan zaštite. Sa njim uvek ide tim od 250 specijalaca, strucnjaka za fizicku zaštitu, ali i iz oblasti farmacije, medicine, hemijskog i elektronskog oružja“, rekao je Nicović.

Kako je dodao, oni proveravaju i eliminišu opasnosti od trovanja hranom, pićem, aparatima za klimu, dodirom s predmetima. „Već četiri-pet puta su mu spasli život“, ističe Nicović. Prema njegovim rečima, obezbedenje se vrši u saradnji sa domaćim službama.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić saglasan je da je Putin, uz americkog predsednika Donalda Trampa, najbolje čuvana ličnost na svetu. „Baš kao i prilikom prethodne posete Beogradu, i ovom prilikom će biti preduzete maksimalne mere bezbednosti, a to znaci da će njegova putanja kretanja biti unapred raščišćavana, šahtovi će biti zavareni, snajperisti raspoređeni duž trase. I, naravno, mnoge mere se drže kao strogo čuvana tajna“, napomenuo je on.

Dragišić je izrazio uverenje da, s obzirom na to da pored srpskih službi u obezbeđivanju Putina učestvuju i ruske službe, bezbednjaci FSB, „nijedan detalj neće biti ispušten“.

Izvor: Танјуг

BeogradVladimir PutinPosetaBezbednost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva