:

:

TV Most

SAD

clock

Novembar 05, 2020   16:16

0

126

SAD: Napeta trka, ključne države uskoro objavljuju rezultate

Napeta trka za novog predsednika SAD i dalje traje - demokratski kandidat Džo Bajden, prema procenama medija, bliže je pobedi, ali prebrojavanje glasova i dalje traje u nekoliko ključnih saveznih država, koje će odlučiti ishod izbora.

Novi rezultati u pojedinim državama, koji bi mogli da otkriju narednog predsednika, biće poznati kasnije danas i sutra rano ujutru.

Prema procenama medija, Bajden vodi sa 264 glasova elektora, dok republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Tramp ima 214, što znači da Bajdenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za ulazak u Belu kuću.

Međutim, podaci još nisu konačni, a i dalje treba da se prebroji stotine hiljada glasova u ključnim saveznim američkim državama.

Jedna od njih je Nevada, koja nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bajdenovu pobedu.

Tramp je u izbornoj noći proglasio pobedu, ali su, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli da se povećavaju u nekim od ključnih država, u kojima je Tramp bio u prednosti.

Tramp je već preduzeo pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat, odnosno u Pensilvaniji, Mičigenu i Džoržiji, čime je postavljen temelj za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za Bajdenom u lovu na 270 glasova elektora.

Takođe, Republikanska partija iz Nevade potvrdila je da planira da podnese tužbu u toj saveznoj državi jer je, kako tvrdi, glasalo oko 10.000 ljudi koji više ne žive u Nevadi, a republikanci traže i ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu.

Trampov štab takođe pokušava da interveniše u slučaju Pensilvanije na Vrhovnom sudu koji se bavi pitanjem da li glasački listići dobijeni do tri dana nakon izbora mogu da se broje, rekao je zamenik menadžera kampanje Džastin Klark.

Republikanci su najavili i da će tražiti ponovno brojanje u Viskonsinu, državi u kojoj je AP takođe juče proglasio Bajdena za pobednika.

U međuvremenu, oglasila su se oba kandidata.

Prvo je Bajden na Tviteru zatražio da se prebroji svaki glas na izborima, a potom je Tramp poručio da treba zaustaviti brojanje.

CNN je objavio kada se očekuju rezultati u nekim od ključnih država.

U Džordžiji bi to trebalo da se dogodi u 16.30 po našem vremenu, u Nevadi oko 18 časova, a u Arizoni sutra oko tri ujutru.

Izvor: Танјуг

SADizboriTrampBajden
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva