:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2021   10:12

0

143

Samit odličan potez Srbije, ne postoji loša strana skupa

Organizovanje samita Pokreta nesvrstanih povodom 60 godina od osnivanja tog Pokreta odličan je potez Srbije i ne postoji loša strana skupa koji se održavao prethodna dva dana u Beogradu, smatra kolumnistkinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović.

"Mislim da nema loše strane ovakvog skupa, to što si bio nešto pre 60 godina, što više nisi, a nasledio si i imaš mogućnost da iskoristiš, to je odlično i ne sme se propustiti. Videla sam da je bilo i kritika za samita tipa što se zove toliko ljudi u sred pandemije. Ta primedba je ono kada tražite da nađete manu, pa onda nađete nešto što možete da prigovorite", kazala je Smajlović za TV K1.

Komentarišući primedbe upućene organizatorima zbog prisustva Rusije i ruskom ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Smajlović kaže da je Rusija posmatrač kao i mi i da je uverena da su delegacije članica Pokreta nesvrstanih bile oduševljene time što su videle Lavrova.

"Oni su posmatrači kao i mi i mislim da je pametno od Rusije što je htela da dođe, što su došli. Mislim da su iz ovih zemalja bili oduševljeni što su videli Lavrova, a bio je i ministar spoljnih poslova Turske koja je članica NATO", ukazala je Smajlović.

Navodi da Vašington i Brisel sigurno "nisu bili oduševljeni".

"Verovatno su pomislili da će Srbija da koristi gužvu da pridobijaje zemlje da povuku priznanje nezavisnosti Kosova. I pre skupa se znalo da Srbija to može da iskoristi za to jer je završen period moratorijuma", kala je.

Navodeći da postoji "čitava priča" kako se Amerika vraća na Balkan, Smajlović kaže da je tačno samo da se rotiraju neki kadrovi u Stejt departmentu i u tom smislu pominje predloge da Kristofer Hil bude njihov ambasador u Srbiji.

Pojasnila je da je u vreme NATO bombardovanja Kristofer Hil bio ambasador u Makedoniji i pripremao je i bombardovanje i snažnu podršku Kosovu nakon bombardovanja.

"Ako za 115 članica Pokreta nije problem što je Rusija prisutna, zašto bi ovde nekome smetalo. To je traženje ''dlake u jajetu''", kazala je.

Odgovarajući na komentare da su nesvrstani pričaonica i da skup nije imao zaključke, Smajlović kaže da to ne treba da interesuje Srbiju i ukazuje da su čak i UN "pričaonica", a da ni članice EU nisu mogle ništa da dogovore na poslednjem sastanku na Brdu kod Kranja.

"Šta se nas tiče da li su nesvrstani pričaonica ili ne, mi ih zovemo jer je to u našem interesu, ovo smo odlično iskoristili, kao i sajam naoružanja. Primljeno je delegacija iz 115 zemalja i na taj način podignut rejting, to je meka moć. Ovo je odlično, nešto što je za državu super i ako imate dobar povod i možete da dovedete toliko zemalja, to je odličan potez", istakla je.

Smajlović dodaje i da se raduje kada Lavrov dođe u Beograd jer je, kako kaže, srećna što u Srbiji neko nije bio glup da poveruje u priču da treba sedeti samo na jednoj stolici.

"Da smo sedeli na samo jednoj stolici, možda ne bismo imali gasa. Možemo sedeti na više stolica, moramo da sedimo, to je taj svet u kome živimo, to je svet sa vakcionalnim nacionalizmom, koji je rekao da nije trebalo nuklearno naoružanje, a ja sam za NATO bombardovanje kazala da da smo imali nuklearnu bombu, ne bi se ni desilo", navela je.

Izvor: Танјуг

Ljiljana SmajlovićSamit Pokreta nesvrstanih
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva