:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2019   15:07

0

232

Šarčević: Dolaze bolji dani za nauku

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da dolaze mnogo bolji dani za nauku, da su svake godine izdvajanja države sve veća, a da su sada za istraživače iz Srbije otvorena vrata CERN-a, jer je Srbija od 24. marta punopravna članica.

On je, na predstavljanju rezultata reformi sprovedenih u poslednje dve godine u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, rekao da je 2016. izdvajanje za nauku povećano četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu, 2017. godine za 6,1 odsto, 2018. godine za 13,8 odsto, da bi 2019. izdvajanje bilo za 8,1 odsto više nego prethodne godine.

"To znači da je budžet za nauku povećan u poslednje četiri godine za 35,8 odsto. Nauka je najbolji deo društva u Srbiji i naučna zajednica je mnogo toga vrednog iznedrila", istakao je on.

Ministar je ukazao da je važno što je Srbija postala punopravan član CERN-a, da je to važno za mlade ljude, ali i razvoj ekonomije.

On je naglasio da ministarstvo podržava uključivanje mladih istraživača, a da je 38 njih prihvatilo poziv da se vrate u zemlju.

U decembru prošle godine usvojen je Zakon o fondu za nauku, a ideja je da se potpuno promeni koncept finansiranja nauke. U pripremi je prvi poziv koji će biti objavljen krajem ovog meseca.

Šarčević je ukazao da je u poslednje dve godine preko Fonda za inovacionu delatnost uloženo 16,9 miliona evra kroz 141 podržani projekat.

Očekuje da će polovinom juna u skupštinsku proceduru ući zakon o nauci i istraživanju.

Važnu kariku u razvoju nauke predstavlja i osnivanje regionalnih istraživačkih stanica čiji će rad koordinisati Centar za promociju nauke. Za rad centara nastojaće da se pronađu i zainteresovani partneri u privredi.

"Nema bolje veze nego da Centar za geonauke, istraživanja nafte i gasa i zemljišta bude u Beloj Crkvi i da NIS bude partner. Videli smo da i druge zemlje rade na taj način", rekao je on.

Predsednik Komisije za saradnju Srbije sa CERN-om Petar Adžić podsetio je da je bivša Jugoslavija jedna od 12 država koje su osnovale Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja CERN.

U CERN-u je danas registrovano 72 saradnika iz Srbije i među njima su fizičari, inženjeri, studenti.

Istraživači iz Srbije rade uglavnom na dva eksperimenta - Atlas i CMS - i to su uglavnom istraživači sa Fakulteta za fiziku i Instituta u Vinči.

Adžić je podsetio da je u CERN-u otkriven i Higsov bozon za koji su dva naučnika dobila Nobelovu nagradu.

Izvor: Танјуг

Šarčevićnauka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva