:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 11, 2021   12:35

0

105

Sastanak Koordinacije za vođenje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji

Ministar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Jadranka Joksimović, predsedavala je danas sastankom sa koordinatorima svih šest pregovaračkih klastera, na kojem su razmatrali dalje korake Vlade Srbije u pregovaračkom procesu.

Na redovnom sastanku, u skladu sa novouspostavljenom pregovaračkom strukturom, učestvovali su imenovani koordinatori klastera tj. predstavnici ministarstva zaduženi za oblasti Osnove, Unutrašnje tržište, Konkurentnost i inkulzivni rast, Zeleni dogovor i održiva povezanost, Resursi, poljoprivreda i kohezija i Spoljni odnosi, kao i drugi članovi Tima za podršku pregovorima.

Ministar Joksimović je sa koordinatorima klastera analizirala elemente polugodišnjeg izveštaja Evropske komisije o prelaznim merilima za poglavlja 23 i 24, u okviru klastera 1 - Osnove, kao i sve neophodne procedure koje smo sproveli da bi sve obaveze iz klastera 3 - Inkluzivni rast i klastera 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost bile pravovremeno sprovedene.

Zaključeno je da je Srbija ostvarila značajan napredak u brojnim oblastima, pre svega, u sektoru vladavine prava, a posebno imajući u vidu otežavajuće društvene i ekonomske okolnosti u kojima se proces proširenja EU odvija.

Naglašeno je da će Vlada politički odgovorno još bržom dinamikom nastaviti da ostvaruje ciljeve na koje se obavezala u pristupnom procesu, uz neupitnu posvećenost svih nadležnih institucija.

Sve ovo, zaključili su Joksimović i učesnici sastanka, trebalo bi da dovede do održavanja političke Međuvladine konferencije što je značajan korak u pristupnom procesu i na kojoj će se potvrditi i uobličiti primena nove metodologije za koju je Srbija spremna u punom kapacitetu.

Odluka o potencijalnom otvaranju klastera do kraja juna zavisi kako od procedura i vremena neophodnog da države članice pripreme sve neophodne dokumente, tako i od mogućnosti postizanja konsenzusa u pogledu političke odluke svih država članica.

Svakako, ako se to ne dogodi tokom portugalskog predsedavanja tj. do kraja juna, očekuje se otvaranje klastera do kraja ove godine, rečeno je na sastanku.

Ono što je za nas važno, naglasila je Joksimović, jeste to da smo kao Vlada i pregovaračka struktura sproveli poslednjih meseci opsežne i zahtevne aktivnosti.

U okviru klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast usvojena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji, usvojena je izmena Zakona o akcizma što je predstavljalo zahtevno merilo za Poglavlje 16 - Porezi, a i cela pregovaračka pozicija za Poglavlje 16 je usvojena i poslata Evropskoj komisiji, kao i pregovaračka pozicija za Poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje.

Takođe, za klaster 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost u okviru Poglavlja 15 - Energetika, usvojena su dva kompleksna Akciona plana, za obavezne rezerve nafte i razdvajanje u sektoru gasa, što je predstavljalo ključno merilo za ovo poglavlje .

Pored ovoga, usvojena je i Pregovaračka pozicija za Poglavlje 15. Sva ova dokumenta su prošla sve formalne procedure u Vladi u Narodnoj skupštini uključujući i konsultacije sa Nacionalnim konventom tj. civilnim sektorom.

Izvor: Танјуг

Joksimovićpristupanje EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva