:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2023   9:17

0

137

Savet bezbednosti UN jednoglasno osudio napad u Jerusalimu

Svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN je na vanrednoj sednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak  poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.

Sednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara, kada je poginulo devet Palestinaca, prenosi Si-En-En.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti izmedju Izraela i Palestinaca, ali ne postoji konsenzus o tome kako rešiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja, prenosi Tajms of Izrael.

Predstavnik SAD je na sednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

U medjuvremenu je portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na "najveću uzdržanost".

Gutereš je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima, prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

Jerusalimteroristički napadSavet bezbednosti UNosuda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva