:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2024   16:08

0

59

Savet Evrope produžio sankcije Belorusiji za još godinu dana

Savet Evrope doneo je odluku o produženju restriktivnih mera u Belorusiji za još godinu dana, odnosno do 28. februara 2025, a odluka je doneta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mera, saopšteno je iz Saveta.

Mere su produžene na još godinu dana zbog, kako se navodi, drastičnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Belorusiji, kao i stalne umešatnosti te zemlje u vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

''Od avgusta 2020, EU je uvela nekoliko uzastopnih rundi individualnih i sankcija upućenih za celokupne sektore, protiv onih koji su odgovorni za unutrašnju represiju i kršenje ljudskih prava u Belorusiji, i u kontekstu beloruskog učešća u ratu Rusije protiv Ukrajine. Ovim merama EU signalizira odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo delovanje i podrška režimu i Rusiji dolaze uz cenu'', navodi se u saopštenju.

Pojedinačne restriktivne mere uključuju zamrzavanje finanfsijskih sredstava i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje, a fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja u zemlje EU.

Na spisku sankcionisanih trenutno je 233 lica, uključujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

''Belorusija takođe ostaje predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu i drugima'', saopšteno je iz Saveta Evrope.

Izvor: T a n j u g

Savet EvropeBelorusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva