:

:

TV Most

Foto: EPA / EFE

clock

April 17, 2024   18:15

0

33

SB UN bi u petak trebalo da se izjasni o punopravnom članstvu Palestinaca u UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak bi trebalo da se izjasni o zahtevu Palestinaca za prijem u punopravno članstvo u UN.Očekuje se da će Sjedinjene Države, saveznik Izraela, blokirati palestinski zahtev jer bi se na taj način priznala palestinska država, navodi Rojters.

 

Savet bezbednosti koji broji 15 članova trebalo bi da glasa u petak u 15 časova po lokalnom vremenu (19.00 po srednjeevropskom vremenu).

U nacrtu rezolucije koja će biti podneta generalnoj skupštini UN preporučuje se da ,,država Palestina bude primljena u članstvo Ujedinjenih nacija", potvrdile su diplomate izveštaču britanske agencije.

Za usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti potrebno je da se najmanje devet članica pozitivno izjasne, bez ulaganja veta od strane SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije ili Kine, a diplomate na Ist riveru kažu da bi rezolucija mogla imati podršku 13 članova saveta, što bi primoralo SAD da iskoriste svoje pravo veta.

Alžir je, kao član saveta bezbednosti, podneo nacrt rezolucije i zatražio da se o njemu glasa u četvrtak popodne, u vreme kada će biti održana i sednica SB UN posvećena Bliskom istoku.

SAD su saopštile da bi uspostavljanje nezavisne Palestinske države trebalo da se dogodi kroz direktne pregovore sa Izraelom, a ne u Ujedinjenim nacijama.

,,Ne vidimo da bi nas usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti obavezno dovesti do rešenje o dve države", izjavila je danas američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild.

Savet bezbednosti UN već dugo podržava viziju o dve države koje žive jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica.

Palestinci žele državu koja bi obuhvatila Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze, teritorije koje je Izrael zauzeo 1967. godine.

Izvor: T a n j u g; foto: EPA / EFE

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva