:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 03, 2019   23:07

0

201

“Sećanja na operaciju NATO iz 1999. još uvek bolna u Srbiji”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da razume da su sećanja na operaciju NATO iz 1999. još uvek bolna u Srbiji, ali je dodao da se mora imati na umu da je cilj NATO "bio da zaštiti živote i speči nasilje nad civilima".

"Tokom bombardovanja, sećam se, razgovarao sam sa svojim prijateljima koji su živeli u Beogradu i Srbiji. Smatram da je važno saznati direktno od pogođenih ljudi šta oni misle. Nije bilo jednostavno", rekao je Stoltenberg u intervjuu češkom javnom radio servisu.

Kako je dodao, svaki gubitak nevinih života jeste tragedija.

"Ja sam izjavio saučešće svima koji su izgubili svoje najbliže na obe strane tog sukoba", rekao je Stoltenberg govoreći o bombardovanju SRJ.

On je u intervjuu povodom 70. godišnjice NATO rekao i da se ne sme zaboraviti da je alijansa "pomogla da se okončaju dva rata na Balkanu".

"Prvo, rat u Bosni i Hercegovini, gde smo bili svedoci zločina i masakra u Srebrenici. I onda smo videli nasilje nad civilima na Kosovu. Čak i više od godinu dana diplomatskih napora nije dovelo do njegovog prestanka. Zato smo išli tamo da pomognemo da se okonča ovo nasilje i ubijanje civila. Od tada, NATO je bio na Kosovu kako bi osigurao bezbednost i zaštitio sve stanovnike, uključujući i Srbe", dodao je on.

Stoltenberg je podsetio i na svoje detinjstvo provedeno u Beogradu, ističući da ima veoma bliske odnose sa Srbijom i celom bivšom Jugoslavijom.

"Volim da se setim godina koje sam tamo proveo tokom detinjstva. Kada smo se vratili u Norvešku, imali smo dadilju koja je bila iz Srbije i živela je sa nama dugi niz godina. Tamo imam prijatelje, i vraćao sam se tamo mnogo puta", dodao je Stoltenberg.

Izvor: Танјуг

NATOJens Stoltenberg

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva