:

:

TV Most

clock

Maj 31, 2021   12:03

0

42

Selaković: Čvrsti odnosi Srbije i Kine u svim oblastima

Čvrsti odnosi Srbije i Kine se odražavaju u svim oblastima, a ti odnosi i saradnja dodatno su pojačani u zajedničkoj borbi protiv kovida-19, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković je u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua tokom zvanične posete Kini kazao da je Srbija prva evropska zemlja koja je počela da koristi kineske vakcine, podsetivši da dve zemlje upravo dogovaraju proizvodnju te vakcine u Srbiji.

Šef srpske diplomatije je ukazao i da se pitanje vakcina ne može tretirati kao geopolitičko pitanje, već kao pitanje čitavog čovečanstva, a koje se odnosi na spasavanje života.

Selaković je naveo i da pomoć i podrška Kine Srbiji nije ograničena samo na vakcine, već su kineski medicinski stručnjaci pružili pomoć našoj zemlji, a Kina je, takođe, obezbedila i medicinsku opremu našim bolnicama i medicinarima.

"Želim da izrazim zahvalnost, a to nije samo moja lična zahvalnost, nego i zahvalnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i našeg naroda. Srdačno zahvaljujemo na trajnoj i odlučnoj podršci i pomoći Kine našoj zemlji“, rekao je Selaković.

Ministar je ukazao i na pozitivne uticaje koje Inicijativa "Pojas i put" i mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope imaju za razvoj u Srbiji i regiona.

Naveo je da je "Pojas i put" razvojna inicijativa od istorijskog značaja, u koju su uključene mnoge zemlje, što pokazuje da ceo svet može da ostvari uspeh kroz multilateralnu saradnju.

U tom smislu, naveo je kao primer izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta, kao projekat koji se odnosi ne samo na Srbiju i Mađarsku već i na povezanost jugoistočne Evrope sa centralnim delom starog kontinenta.

"Mehanizam saradnje Kine i zemalja CIE je pružio podršku jačanju međusobne povezanosti zemalja u regionu. Naši odnosi sa nekim susednim zemljama nisu bili toliko čvrsti kao sada", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao i da Srbija odlučno podržava princip "jedne Kine" i smernicu "jedna zemlja, dva sistema", navodeći da su to principi na kojima Srbija uvek insistira.

Selaković je čestitao uspeh kineskog naroda ostvaren pod vođstvom Komunistričke partije, koja ove godine obeležava 100 godina od osnivanja.

"Kada pogledamo unazad 100 godina, teško je zamisliti da bi došlo do ovako drastičnih promena u Kini. Ovi uspesi bez sumnje pripisuju se vodstvu KPK. Bez KPK Kina ne bi mogla da ostvari ovakav razvoj i napredak“, zaključio je Selaković.

Izvor: Танјуг

SelakovićSrbijaKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?