:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2023   14:05

0

362

Selaković: Najveće povećanje plata u poslednjih nekoliko decenija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je danas da je Vlada Srbije poslala najjaču poruku građanima tako što je postigla najveće povećanje plata u poslednjih nekoliko decenija. 

Selaković je to izjavio nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, kojom je predsedavao, a u čijem radu je učestvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, više ministara Vlade Srbije, kao i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Udruženja granskih sindikata "Nezavisnost", kao i Unije poslodavaca Srbije, odgovarajući na pitanje novinarke N1 "Kakvu poruku šalje država kada najavljuje povećanje plate bezbednjaka, ali ne i prosvetnih radnika".

"Država je poslala najjaču poruku tako što je povećanje plata najveće u proteklih nekoliko decenija. Prevazilazimo one problema koji su se decenijama gomilali", rekao je Selaković. 

Dodaje da sektoru bezbednosti jeste poklonjena jedna posebna pažna, ali i da je situacija poboljšana i kada su u pitanju plate građana.

"Uporedite kako je izgledala situacija pre deset godina i danas. Složićete se da su zarade ozbiljno povećane. Ova vlada je išla sa ozbiljnim povećanjem plata", naglasio je Selaković.

Kako je ocenio Vlada Srbije je nasledila vojsku koja je decenijama sistematski uništavana. 

"Kada nasledite vojsku u kojoj je redovna aktivnost bila prodaja i topljenje oklopnih jedinica, onda u nju morate mnogo više da ulažete.  Onda vam je zadatak ambiciozan i visok", rekao je Selaković.

Dodaje da situacija nije idealna u svim sektorima, ali da Vlada radi na poboljšanju na svim poljima.

"Mi smo nasledili 90 odsto škola u rurarnim delovima Srbije, koje su imale poljske toalete. A danas imamo sistem u kojoj svaka škola ima internet. Onda se vidite i napredak", rekao je Selaković. 

Dodaje da problem sa nedostatkom nastavnog kadra ne leži samo u malim platama, već da postoji više otežavajućih okolnosti koji su dovele do toga i ističe da nedostaju samo profesori u određenim oblastima. 

"Teško je naći profesore matematike jer svi odlaze u IT sektor koji je po izvozu nadmašio našu poljoprivredu. Srbija je postala izuzetno mesto za razvoj IT tehnologija. I nije Srbija jedina koja ima ovaj problem. Nemačkoj nedostaje 42 hiljade prosvetnih radnika. To je mnogo kompleksnije pitanje od pitanja plata", rekao je Selaković.

Izvor: T a n j u g

Selakovićpovećanje plata
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva