:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 18, 2019   17:51

0

149

Sijarto: Ne slažemo se s kritikama EU, vidimo napredak Srbije

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto kaže da se Mađarska ne slaže sa kritikama koje su upućene Srbiji u izveštaju Saveta EU o napretku zemalja Zapadnog Balkana, niti sa nekim kritikama koje su predstavljene u okviru ministarskih zaključaka o Srbiji, a kada je reč Kosovu da se nada u uspeh pregovora i da veruje u mudrost i pamet predsednika Srbije.

"Nismo se složili sa kritikama o Srbiji, mi primećujemo pozitivan razvoj događaja u zemlji. Poštujemo trenutno rukovodstvo Srbije i progres koji je ostvarila ova vlada i predsednik", izjavio je Sijarto za Tanjug na marginama ministarskog sastanka EU u Luksemburgu.

Peter Sijarto dodaje da je bilo je nekih napora među zemljama članicama da zaključi o Srbiji budu i kritičniji, posebno kada su u pitanju manjine i njihova prava.

"Mi smo jasno stavili do znanja, da ako govorimo o mađarskoj nacionalnoj manjini, ona ima najviše obezbeđenih prava u Srbiji. Ni jedna EU zemlja ne bi trebalo da drži lekcije Srbiji kada su u pitanju manjine", poručio je Sijarto.

On je dodao da njegova zemlja vidi da je Srbija napravila veliki napredak posebno u oblasti razvoja ekonomije, ali i u podizanju standarda života.

Komentarišući to što se od Srbije u ministarskim zaključcima traže i dalji napori u uspostavljanju uslova za nastavak dijaloga sa Prištinom što, prema tekstu dokumenta, uključuje i "uzdržavanje od poteza koji mogu biti protumačeni kao provokacija, Sijarto kaže:

"Kada je reč o Kosovu jedino što možemo jeste da se nadamo uspehu pregovora i da verujemo u mudrost i pamet predsednika Srbije".

On dodaje da politika taksi, carina i restrikcija apsolutno nema nikakvog uspeha u rešavanju političkih pitanja i da su takvi potezi u potpunosti protivni principima EU.

Na pitanje Tanjuga da li vidi mogućnost kompromisa i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine Peter Sijarto kratko odgovara: "Mislim da bi za to trebalo da sačekamo novu Komisiju".

Peter Sijarto je na sastanka u Luksemburgu ocenio i da su zaključi o proširenju bez odluke o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te kritike Srbiji u oblasti vladavine prava i opštih prava, „smešni“, da daju lošu sliku EU i dovode u pitanje njen kredibilitet u procesu proširenja.

„Žalim mnogo što Brisel šalje ove vrlo negativne signale na Zapadni Balkan. Ono što mi razumemo jeste da ako nema pozitivnog odgovora Brisela i EU proevropske vlade u regionu ce se naći u problemu zbog javnosti u svojim zemljama, što je razumljivo“, izjavio je Sijarto.

On ističe da su kritike na račun vladavine prava "politički motivisane i pristrasne, navodi da je tako i u slučaju Mađarske i Poljske.

„Dve vlasti na koje se najviše fokusira Evropska komisija zbog takvih optužbi su Poljska i Mađarska. Istovremeno dve vodeće stranke u ove dve zemlje su osvojile najvišu podršku na evropskim izborima. To govori mnogo“, ocenjuje Sijarto.

Peter Sijarto navodi da politika proširenja zahteva konsenzus u EU i da se bez toga ne može napredovati, te da su neke zemlje članice EU bliže zemljama Zapadnog Balkana i samim ti osetljivije na njihove potrebe od drugih članica.

Sijarto je podsetio na činjenicu da su zemlje Zapadne Evrope i prilikom ulaska zemalja Centralne Evrope u Uniju sugerisale da ce one samo „uzeti ono što je dobrobit od članstva u EU, a neće doprineti ništa.“

„To je laž. Ako pogledate poslednje stope privrednog rasta videćete da su zemlje Centralne Evrope mnogo iznad evropskog proseka. Sada imamo situaciju da su javnost i mediji Zapadne Evrope uglavnom protiv proširenja govoreći da ce to dovesti nove zemlje koje ce opet uzimati novac. A proširenje bi zapravo osnažilo celu EU politički, ekonomski i bezbednosno“, ocenjuje Sijarto.

On je pozvao zemlje članice da se ne žale samo na uticaj drugih igrača kao što su Kina, Turska ili Rusija na Zapadni Balkanu već da „uđu u takmičenje“ i daju regionu i svom susedstvu „bolju ponudu“

„Mi imamo interes da integrišemo Zapadni Balkan u EU „, navodi Sijarto i dodaje da je na osnovu istorije Mađarske i ostatka Centralne Evrope ubeđen da su integracije najbolji način da se prevaziđu tenzije na Zapadnoim Balkanu.

Šef mađarske diplomatije očekuje da bi tokom mandata sledeće Evropske komisije ipak trebalo da dođe do ozbiljnih pomaka u procesu proširenja.

„Naša podrška proširenju je u manjini u EU čije političko rukovodstvo trenutno ne podržava toliko proširenje. Ali posle evropskih izbora imamo debatu o novim sastavu Evropske komisije i nadamo se Komisiji koja ce se više zalagati za proširenje i upešnijem komesaru“, naglašava Sijarto .

Na pitanje Tanjuga da li 2025. godinu vidi kao i dalje realni za pristupanje novih zemlja članica EU Peter Sijarto ponavlja stav Mađarske da bi do toga trebalo da dođe i ranije.

„Do 2025. godina imao još oko 2000 dana. Zašto bi trebalo toliko da čekamo? Nema razloga za to“, zaključuje Sijarto.

Izvor: Танјуг

SijartoEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva