:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2019   16:50

0

151

Sijarto: Treba ubrzati proces evropskih integracija

Za Mađarsku je proširenje Evropske unije jedno od ključnih pitanja, iako se u EU sve više pojavljuje otpor prema proširenju, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i dodao da je nedostojno koliko je usporen proces evropskih integracija u odnosu na zemlje koje računaju na pridruženje EU.

"Mislimo da taj proces treba ubrzati", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Budimpešti sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović i istakao da se Evropska komisija poslednjih godina nije dovoljno bavila time da zemlje Zapadnog Blakana približi članstvu.

Zbog toga, kako je rekao, Mađarska podržava da EU još tokom ove godine sa Srbijom otvori sva pregovaračka poglavlja, jer tvrdi da nema nikakvih pravnih prepreka za to.

Ukazao je da će ova godina biti prva u istoriji EU kada će doći do smanjenja broja članica i dodao da će EU oslabiti izlaskom Velike Britanije, jedne od najjačih ekonomija koja je do sada jačala zajednicu.

"Stav mađarske vlade jeste da EU treba da se ojača, a za to su joj potrebni novi impulsi i nove zemlje članice koje će jačati bezbednost i ekonomiju, a zemlje koje se nalaze u regionu Zapadnog Balkana su upravo takve", rekao je Sijarto.

Najveća pretnja za bezbednost EU danas je novi migracioni talas, odnosno povratak terorista koji su radili za Islamsku državu, uveren je Sijarto, te navodi: "To dovodi do jačanja opasnosti od terorizma u celoj Evropi. Sigurno da će narednih nedelja ili meseci da se poveća pritisak u pogledu migracije na Zapadnom Balkanu i zbog tog je važno da zemlje Zapadnog Balkana učvrste saradnju sa EU".

Mađarska će, kaže, nastaviti da pruža podršku Srbiji u ubrzavanju evrointegracija, kao i obavljanju zadataka na zaštiti granica.

Podsetio je da 15 mađarskih graničara radi na granici između Srbije i Makedonije, a osim toga, navodi Sijarto, Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske ima svog stručnjaka u srpskom Ministarstvu za evropske integracije.

Sijarto je rekao i da će 20. marta biti održana peta zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske i najavio da su usled rasta mađarski privrednici u mogućnosti da ulažu u inostranstvo.

Kaže da će prva zemlja za mađarske investicije biti Srbija, kao i da će Mađarska nastaviti sa Programom razvoja u Vojvodini.

U proteklih nekoliko godina 10.426 poljoprivrednika je dobilo podršku od Mađarske oko tri milijardi forinti. Ove godine nameravamo da usmerimo 7,5 milijardi forinti za razvojni program u Vojvodini, najavio je Sijarto i dodao da će milijardu i po forinti biti izdvojeno za turistički razvoja, a milijardu i po za mala i srednja preduzeća.

"Pospešivanje ekonomskog razvoja Srbije je u interesu Mađarske, a i u interesu EU, i u tom pogledu Mađarska će nastaviti da pruža podršku Srbiji", zaključio je Sijarto.

Izvor: Танјуг

Sijartointegracije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva