:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2022   15:51

0

158

Simić: Zahvaljujući jedinstvu Srba uspeli smo da sačuvamo tablice

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić istakao je da je zahvaljujući jedinstvu i odlučnosti srpskog naroda i odlučnosti pregovaračkog tima postignut uspeh i da su sačuvane KM tablice baš onako kako su politički predstavnici sa KiM, u ime srpskog naroda, zahtevali na sastanku održanom 5. novembra u Zvečanu.

Simić je u razgovoru za T a n j u g podsetio da su tada najdirektnije zahtevali da se ukinu odluke kojima se onemogućava upotreba KM tablica i kazao da je ovim dogovorom to i učinjeno.

"Ono što nam predstoji jeste ispunjenje drugog zahteva, a to je formiranje Zajednice srpskih opština onako kako je ona dogovorena u Briselu", naveo je.

Kako kaže, državno rukovodstvo i pregovarački tim Beograda morao je da rešava problem koji su stvorili neki koji su, kako navodi, 2011. godine zastupali interese srpskog naroda i kada su postizali dogovore kojima su se ukidale KM tablice.

"Danas smo svedoci da se sinoćnim dogovorom legalizuje čak i po tom kosovskom sistemu KM tablice na severu pokrajine i ono što je najvažnije za naše građane jeste da smo ovim dogovorom uspeli da sačuvamo mir, ali i da sačuvamo više od 7.000 vozila koje poseduju KM tablice", kazao je Simić.

Prema njegovim rečima, svi koji poseduju vozila sa KM tablicama moći će da normalno nastave sa registracijom tih vozila, da ulaze na teritoriju Kosova i Metohije i neće biti nikakvog kažnjavanja, niti oduzimanja tih vozila.

Simić napominje da neće čak biti ni izdavanja "papira" koji su do sada pravili ogromne gužve na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Istakao je da se dogovorom sačuvao mir i dobilo ono što su majke juče na skupovima u Mitrovici, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju tražile od međunarodne zajednice.

Kako kaže, međunarodna zajednica je bila odgovorna i izvršila je dodatni pritisak na Prištinu da prihvate ono što su uporno odbijali do sada.

"Prvi uslov je ispunjen, KM tablice ostaju, mogu da se produžuju onako kako je bilo do sada, a drugi naš zahtev, odnosno druga obaveza koju Priština 10 godina nije ispunila jeste formiranje Zajednice srpskih opština. Bez formiranja Zajednice srpskih opština nema povratka u institucije", izričit je Simić.

Kako kaže, Srbi na Kosovu i Metohiji su zainteresovani za mir i poštovanje međunarodnog javnog prava, odnosno sve ono na šta se Priština obavezala.

Kada je reč o izborima raspisanim za 18. decembar, Simić kaže da nisu u fokusu njihovog razmišljanja, već očekuju da se ispuni i drugi zahtev - formiranje ZSO.

Podseća da je Srpska lista već iznela svoj stav po tom pitanju i kazao da su istakli da ne postoje uslovi za učešće na tim izborima,

Dodaje da srpski narod koji više od 90 odsto glasa za Srpsku listi sigurno neće izaći na te izbore jer nema osnova za njihovo održavanje.

Poručuje da Srbi na KiM jedino veruju svojoj državi i predsedniku Aleksandru Vučiću i da će pregovarački tim Beograda uspeti da se izbori za najbolje moguće rešenje u datim okolnostima za srpski narod.

"Sve što je potpisano mora biti primenjeno. Čemu dogovaranje nečega drugog, korak po korak, neka sve ispune na šta su se obavezali i to kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine", još jednom je poručio Simić.

Izvor: T a n j u g

KiMIgor Simićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva