:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2024   18:09

0

52

Sindikat: Težak položaj predškolskih ustanova na Kosovu zbog zabrane dinara

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zatražio je hitno rešavanje problema sa kojima se suočavaju predškolske ustanove na Kosovu, rade u sistemu Srbije, a koji se direktno odražavaju na dobrobit više hiljada dece koje pohađaju ove ustanove, ali i na položaj radnika i članova tog sindikata.

"Odluka Prištine da zabrani platni promet u dinarima i da fizički onemogući transport dinara do opština na KiM, dovode do brojnih neželjenih posledica po rad predškolskih ustanova, ali i celog javnog sektora na Kosovu“, navodi se u saopštenju kojim Sindikat obratio predsedniku Srbije, Vladi, Ministarstvu prosvete, kao i predstavništvu Unicefa u Srbiji.

Ističu da je pitanje koje direktno ugrožava decu - nabavka sredstava za rad, a posebno hrane.

Navode da se predškolske ustanove već suočavaju sa nedostatkom određenih prehrambenih proizvoda, usled čega su prinuđene da prilagođavaju jelovnike za decu, ali i da je pitanje dana kada će se doći u situaciju opšte nestašice.

"Situacija je posebno pogoršana usled odredbi Zakona o javnim nabavkama koji pokazuje manjkavosti i obija se o glavu radnika, koji ostaju bez pravovremeno nabavljenih sredstava za rad“, stoji u saopštenju.

Upzoravaju da budžeti predškolskih ustanova i dalje raspolažu sredstvima u dinarima kao nacionalnoj valuti Srbije, ali je sve manje dobavljača koje tu valutu žele i mogu da prihvate.

"Tenderi koji su obavezni za nabavku hrane i sredstava za rad već kasne, ali sada je izvesno da se dobavljači sa kojima ustanove sarađuju na njih neće prijaviti, te da će rad ustanova, ali i dobrobit dece, biti direktno ugroženi“, dodaje se u saopštenju.

Napominje se da je poseban problem za sve zaposlene - nemogućnost da podignu svoje zarade.

"Od banaka koje na Kosovu rade sa dinarima preostala je samo Poštanska štedionica, koja danas dopušta podizanje samo 5.000 dinara u gotovini po klijentu i to uz više sati čekanja. Pojedini radnici odlučuju se čak i na put van Kosova kako bi podigli svoje plate, ali jasno je da ovo nije dostupno svim radnicima i da nije održivo rešenje", navodi sindikat.

Dodaju i da radnici predškolskih ustanova na Kosovu rade u potpunoj neizvesnosti za sopstveni položaj – ne samo što su posledice postojećih namera Prištine sve izraženije iz dana u dan, već nije izvesno i da li će biti uvođenje drastičnije i represivnije mere, imajući u vidu da se proizvodi iz Srbije već oduzimaju kao krijumčarski.

Izvor: Kosovo online; Foto: TV Most

KiMpredškolske ustanovedinarCBKsindikat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva