:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2019   15:44

0

222

Skupština Srbije postala član Parlamentarne Skupštine Frankofonije

Skupština Srbije postala je pridruženi član Parlamentarne Skupštine Frankofonije (PSF), a status pridruženog člana joj je izglasan na 45. zasedanju te organizacije koje je održano u Abižanu u Obali Slonovače i uz prisustvo više od 500 parlamentaraca iz 40 parlamenta učesnica PSF.

Parlamentarna skupština Frankofonije je parlamentarna dimenzija Frankofonije. Moderna Frankofonija je stvorena sedamdesetih godina. Njeni principi su jednakost, komplementarnost i solidarnost Frankofonija je važna međunarodna organizacija čije članice sarađuju na polju kulture, nauke, ekonomije, pravde i mira. Zajedno sa ostalim organizacijama, Frankofonija radi na razvijanju lingvistike i kulture u eri globalizma.

"Nakon promene statusa ukazano je veliko poverenje i podrška Narodnoj skupštini Srbije u okviru ove međunarodne Parlamentarne skupštine. Prisustvo Srbije u PSF nije slučajnost. Francuski jezik je osnova na kojoj je formirana srpska politička i intelektualna elita u 19. i početkom 20. veka, rekla je Jadranka Jovanović, šefica delegacije Skupštine Srbije pri PSF u svom obraćanju na plenarnom zasedanju.

Kako je navela, status pridruženog člana ohrabruje i istovremeno daje mogućnost odlučivanja u ovoj značajnoj međunarodnoj organizaciji, a istovremeno obavezuje na dalje razvijanje svih principa Frankofonije, a to su jednakost, komplementarnost, različitost i solidarnost,

Jovanović je, inače, tokom kupa dala izjavu za dnevnik nacionalne televizije Obale Slonovače.

Skupu u Obali Slonovače prisustvovali su i predsednik Parlamentarne skupštine Frankofonije Fransoa Paradi, generalna sekretarka Međunarodne organizacije Frankofonija Luiz Mušikivabo, generalni sekretar Žak Krabal, predsednik Parlamenta Obale Slonovače Amadu Sumaro i predstavnici diplomatskog kora.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeParlamentarna Skupština Frankofonije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva