:

:

TV Most

clock

April 08, 2024   14:51

0

110

SL: Međunarodni predstavnici ne vide da Kurtijev režim sistematski vrši pritisak i krši prava Srba na Kosovu

Srpska lista i srpski narod su razočarani stavom međunarodnih predstavnika, posebno stavom nemačkog ambasadora Jorna Rodea, koji zaslepljeni ljubavlju prema autoritarnom antisrpskom režimu Aljbina Kurtija ne vide sve jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava srpskog naroda na Kosovu sa ciljem konačnog etničkog čišćenja Srba sa vekovnih ognjišta, saopštila je Srpska lista. 

,,Podsećamo da su Srbi u najboljoj veri bili spremni da učestvuju u procesu smene lažnih gradonačelnika što su i pokazali potpisivanjem peticije u rekordnom roku i većem broju potpisa od potrebnih, ali da je Aljbin Kurti osmislio takvu referendumsku proceduru koja je nemoguća i ne sprovodiva, a sa jedinim ciljem da se zadrže lažni gradonačelnici u foteljama. Podsećamo ambasadora Rodea da je o svim preprekama i zamkama u pomenutom procesu bio detaljno i na vreme upoznat. 

Šta su poštovani predstavnici Kvinte učinili da dovedu do deeskalacije situacije na terenu, kao što su obećali juna meseca u Evropskom savetu? Šta su uradili po pitanju poštovanja Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština? Da li su povučene ilegalno prisutne parapolicijske albanske jedinice sa severa Kosova i Metohije? Da li su odgovarali oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu? Da li su međunarodni predstavnici reagovali na otimanje srpskih crkava u Vinarcu, Gornjem Strmcu i Bogorodice Hvostanske? Da li su zaustavili neosnovni pravni progon i držanje u kazamatima viđenih Srba? 

Šta su uradili po pitanju lažne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje? Šta su uradili po pitanju zabrane izbora, lekova, hrane, dinara? Da li su zaustavili etnički motivisane napade na Srbe širom Kosova i Metohije? Da li su pozvali da se prestane sa lažnim optužnicama za ratni zločin protiv srpskih povratnika i časnih domaćina? Da li su ikada pozvali na kažnjavanje onih koji su pucali na Badnji dan u Stefana i Miloša Stojanovića? 

 Šta su uradili kada je srpski narod Kurti nazivao fašističkom milicijom i bez ikakvih dokaza za skupštinskom govornicom targetirao Srbe i Srpkinje?  

Kada su u pitanju lažni gradonačelnici, da li su kao što su govorili ostali dosledni u zahtevima da oni podnesu ostavke? Šta su uradili da olakšaju proces opoziva? Šta su uradili sa lažnim biračkim spiskovima na kojima se dodaju Albanci? Šta su uradili po pitanju etničke ravnopravnosti u biračkim odborima? Šta su uradili po pitanju pretnji koje su upućeni Srbima koji su potpisali peticije za smenu lažnih gradonačelnika? 

 Na kraju, šta su uradili da Srbima život učine lakšim i boljim? 

 Na sva ova pitanja tužan, sraman i jasan odgovor je NIŠTA, ili bolje reći u korist Srba ništa, ali je nasuprot tome režim u Prištini “kažnjen” tako što su dobili viznu liberalizaciju, podigli nivo saradnje sa NATO i čini se sve da dobiju članstvo u Savetu Evrope.

 Toliko o tome koliko je iskrenosti međunarodnih predstavnika o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiju koji jedinu iskrenu podršku imaju od naše države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. 

 Zato što su zaslepljeni “demokratijom” režima u Prištini međunarodni predstavnici nisu spremni da uvide sve ove dokaze koji su za posledicu imali našu jasnu odluku da se ne učestvuje u igrokazima režima Aljbina Kurtija. 

 Na kraju naglašavamo da Srpska lista neće vršiti nikakav pritisak na Srbe po pitanju ovog procesa, ali ćemo videti koliko to Srba neki drugi njihovi miljenici mogu da uključe u ovaj proces", stoji u saopštenju Srpske liste.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode rekao je da žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, kao i da je zabrinut zbog te odluke.

"Žalosno je što Srpska lista neće učestvovati na glasanju 21. aprila. Moram da kažem da sam zabrinut što je Srpska lista ponovo odlučila da neće učestvovati u glasanju. Ovde je jasan slučaj da se ponovo vrši pritisak na građane na severu da ne učestvuju u demokratskim procesima", naveo je Rode u pisanom odgovoru za Kosovo onlajn.

Izvor: TV Most, saopštenje

Srpska listasmena gradonačelnikaKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva