:

:

TV Most

Foto: Blic/Ras Srbija

clock

Februar 26, 2019   20:08

0

216

Slovačka neće priznati Kosovo i podržžava evropski put Srbije

Slovačka neće priznati Kosovo i ostaje posvećena podrššci Srbiji na putu ka EU, poručio je Luboš Blaha, predsednik Odbora za evropska pitanja slovačkog parlamenta u razgovoru sa članovima Odbora za Kosovo i Metohiju.

"Srbija je za nas važžan partner i učinićemo sve da podržžimo vašu pravednu borbu, jer vam je učinjena istorijska nepravda", rekao je Blaha.

On je poručio srpskim kolegama da nikakvi pritisci neće promeniti stav njegove zemlje, jer je to od važnosti za njihovo nacionalno pitanje i protivno međunarodnom pravu, saoštilo je skupštinskog Odeljenje za odnose s javnošću.

Član Odbora Aleksandar Marković izrazio je zadovoljstvo posetom slovačkih kolega, imajući u vidu da dve držžave vežžu tradicionalno prijateljski odnosi bez ijednog otvorenog pitanja.

On je zahvalio na podrššci Slovačke evropskim integracijama Srbije, a naročito na principijelnom stavu vezanom za srpski teritorijalni integritet i suverenitet.

"Posebno smo zahvalni što je Slovačka glasala protiv prijema tzv. Kosova u UNESKO i pozdravljam naššu dosadaššnju parlamentarnu saradnju koju ćemo nadam se u narednom periodu intenzivirati", poručio je Marković.

Kosovski parlament usvojio Rezoluciju: Dijalog sa Beogradom samo ako će rezultirati međusobnim priznanjem

On je predstavio delokrug rada Odbora, posebno rezultate rada Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalnih nacionalnih zajednica na KiM, kao i saradnju sa relevantnim držžavnim institucijama, posebno Kancelarijom za KiM.

Marković je podsetio da je danas položžaj i žživot Srba i nealbanaca na KiM težžak, posebno u enklavama gde je njihov položžaj zabrinjavajuć. Međutim, slika u međunarodnoj zajednici u odnosu na Srbe počinje da se menja, čemu svedoči i činjenica da je 13 zemalja povuklo priznanje Kosova.

On je dodao da je formiranje kosovske vojske direktno protivno svim međunarodnim propisima, predstavlja krššenje Rezolucije 1244 UN, pa čak je i u direktnoj suprotnosti sa ustavom tzv. držžave Kosovo.

Marković je dodao da je dijalog Beograda i Prišštine obustavljen i da se neće nastaviti dok god su na snazi takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, podsetio da Srbija nije povukla nikakve recipročne mere i ponovio apel svim faktorima u svetu da se ovakva odluka osudi.

"Srbija je opredeljena za vojnu neutralnost, regionalni mir i stabilnost. ŽŽelimo dobre i prijateljske odnose i sa velikim silama poput SAD, Rusije i Kine, kao i da postanemo članica EU“, naveo je u razgovoru Marković.

U razgovoru u kome su učestvovali članovi Odbora Aleksandar Čotrić, Mirko Krlić, Gordana Čomić i Božidar Delić bilo je reči o transformaciji kosovskih snaga, odnosima Srbije i SAD i politici američke administracije prema Srbiji, položaju Srba na KiM i budućnosti dijaloga Beograda i Prišštine.

Izvor: Танјуг

SlovačkaKiMSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva