:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2019   14:14

0

180

“Slovenija iskreni prijatelj Srbije, podrška evrointegracijama“

Bilateralni odnosi Srbije i Slovenije se intenzivno razvijaju u svim oblastima, a dva parlamenta daju veliki doprinos jačanju prijateljskih veza, ocenjeno je na sastanku predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika slovenačkog Državnog zbora Dejana Židana.

Maja Gojković je započela posetu Sloveniji susretom sa predsednikom Državnog zbora Dejanom Židanom, saopšteno je iz Kabineta predsednice Narodne skupštine.

Gojkovićeva i Židan su se saglasili da je do uzvratne posete predsednice Skupštine Srbije došlo u veoma kratkom roku, da su se predsednici dva parlamenta sastali pet puta za manje od godinu dana i da to potvrđuje zajedničku opredeljenost za jačanje odnosa dva parlamenta i dve države.

Židan je istakao da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose i da je sada važno da se preduzmu zajednički koraci napred kako bi saradnja bila još intenzivnija.

Gojkovićeva je naglasila da su odnosi parlamenata na istorijskom nivou i ukazala da česti susreti predsednika dve države, održavanje zajedničkih sednica dve vlade, kao važne forme, potvrđuju visok stepen razumevanja u odnosima.

Ukazali su da je važno da se sada dalje razvija parlamentarna saradnja na osnovu Memoranduma o saradnji između Narodne skupštine RS i Državnog zbora Slovenije, koji je potpisan u decembru prošle godine i da je time otvoren dodatan prostor za saradnju radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je istakla i da je važan zadatak parlamenata da u kratkom roku ratifikuju sporazume koje dve vlade dogovore, i navela primer Sporazuma koji reguliše zapošljavanje radnika iz Srbije u Sloveniji.

Židan i Gojkovićeva su razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u Evropskoj uniji i izazovima pred EU.

"Slovenija će pomoći Srbiji na putu ka EU"

Židan veruje da se Evropska unija mora širiti na Zapadni Balkan i da će to doneti stabilizaciji čitavog regiona.

Istakao je da je Slovenija prijatelj Srbije i da će nastaviti da pruža podršku na putu evrointegracija Srbije i pomoći da taj put bude brži i jednostavniji.

Ukazao je da i slovenačko iskustvo pokazuje da put ka EU nije uvek lak, ali da je Slovenija bila odlučna i istrajala, te da veruje da će i Srbija uspeti na tom putu i da u Sloveniji ima iskrenog prijatelja.

Gojković je zahvalila Sloveniji što se zalaže za politiku proširenja EU i što iskreno podržava Srbiju na tom putu. Saglasila se sa Židanom da je upravo politika proširenja jedna od najvažnijih politika, jer znači mir i stabilnost ne samo na našim prostorima već čitavom evropskom kontinentu.

"Ohrabruje porast investicija srpskih kompanija u Sloveniji"

Razgovarali su o daljem razvoju ekonomske saradnje, a Gojkovićeva je ukazala da je Slovenija jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i investitora budući da slovenačke kompanije zapošljavaju veliki broj građana Srbije, te ukazala da ohrabruje i porast investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Židan je ukazao da je posebno značajno to što se beleži rast robne razmene za 14 odsto.

Što se tiče položaja srpske zajednice u Sloveniji, sagovornici su pozdravili nedavno formiranje Saveza Srba Slovenije, a Židan je ukazao da se uskoro očekuje prvi sastanak Saveta Vlade Slovenije za saradnju sa predstavnicima nacionalnih zajednica naroda bivše Jugoslavije.

Gojkovićeva i Židan su ukazali i da srpska zajednica u Sloveniji i slovenačka nacionalna manjina u Srbiji predstavljaju most saradnje dve države.

Predsednici dva parlamenta su razgovarali i o mogućnostima unapređenja saradnje između stalnih delegacija dva parlamenta u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojkovićeva je uputila poziv predsedniku Državnog zbora Slovenije na 141. skupštine Interparlamentarne unije, od 13. do 17. oktobra ove godine u Beogradu, koji je Židan prihvatio.

U delegaciji Skupštine Srbije su predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom Milija Miletić i član grupe prijateljstva Snežana Bogosavljević Bošković.

Izvor: Танјуг

GojokovićSlovenijapodrška
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva