:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 10, 2022   7:44

0

110

Šolc danas u Beogradu i Prištini

Nemački kancelar Olaf Šolc tokom dvodnevne turneje po Zapadnom Balkanu posetiće danas Prištinu i Beograd, a potom Grčku, Severnu Makedoniju  i Bugarsku. 

Prema najavi nemačke vlade on će najpre boraviti u Prištini, gde će, između ostalog, obići nemačke vojnike u sastavu KFOR. Zatim će doputovati u Beograd, gde će imati razgovore sa državnim vrhom Srbije. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je današnje posete kancelara Nemačke Olafa Šolca, s kojim će imati odvojeni razgovor. 

Posle dočeka kancelara Šolca na Aerodromu "Nikola Tesla" u 15 sati, uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija. Zatim će predsednik Srbije i nemački kancelar imati "tet-a-tet" razgovor, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika. 

Nakon sastanka predviđeni su plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke koje će predvoditi predsednik Vučić i kancelar Šolc. Nakon plenarnih razgovora Vučić i Šolc obratiće se medijima.

Uveče će Šolc otputovati u Grčku na poziv grčkog kolege Kirijakosa Micotakisa. Šolc će u Solunu prisustvovati večeri sa predstavnicia zemalja regionalne inicijative "Proces saradnje jugoistočne Evrope“ (SEECP). 

Sutra će Šolc posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku. 

U fokusu balkanske turneje biće evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana i doprinos Nemačke poboljšanju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada. 

Osim toga ključna tema razgovora biće, kako je najavljeno u Berlinu, i zajednička reakcija na rusku agresiju u Ukrajini.

Izvor: T a n j u g

Olaf ŠolcAleksandar VučićZapadni BalkanPrištinaBeogradGrčkaSeverna MakedonijaBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva